18 juli 2025
Gebruikers online: 0

René voelt zich al ruim 20 jaar thuis in ‘Het Wapen van Utrecht’

Geplaatst op: 10 oktober 2020 Gepubliceerd door:

René Kuijpers heeft tijdens de coronacrisis niet stilgezeten. ‘Café René’ heeft een grondige opknapbeurt gekregen deze zomer. Inmiddels staat de inwoner van Giethoorn al bijna 23 jaar naar alle tevredenheid aan het roer van café en restaurant ‘Het Wapen van Utrecht’.

De geboren Brabander uit Sint-Oedenrode vertrok in 1983 met zijn ouders naar Giethoorn om daar te beginnen met een boerenbedrijf. Kuijpers had in zijn jeugd al de nodige bijbaantjes bij lokale etablissementen en besloot een horecaopleiding te volgen. “Ik heb hiervoor onder andere gewerkt bij De Otterskooi in Dwarsgracht en Geertien aan de Muggenbeet. Na mijn diensttijd ging ik aan de slag bij het Steakhouse in Witte Paarden”, vertelt Kuijpers (48).

Het was dan ook in Witte Paarden dat hij van een leverancier hoorde dat Klaas en Anneke Scheer zochten naar een opvolger voor Het Wapen van Utrecht in Sint Jansklooster. “Ik was best jong, 25 jaar. Maar ik besloot toch maar eens te informeren. Het café kende ik trouwens niet goed, ik was er wel eens langsgekomen maar daar bleef het bij. Ik zou natuurlijk ook een flinke hypotheek aangaan, maar mijn vader zij dat je zo’n risico moet durven nemen als ondernemer”, merkt Kuijpers op. In het voorjaar van 1998 mocht hij zich de nieuwe eigenaar noemen. Op dat moment had de zaak één vast personeelslid: Alie. “Ze hoort bij de inboedel”, grapt René.

Onder het dak van het pand aan de Kloosterweg vestigt zich een uitgebreide horecagelegenheid. Naast een café en restaurant heeft René een snackbar, een zaal en kan men er terecht voor catering. Kuijpers is zelf nog iedere dag actief binnen het bedrijf en dat verveelt naar eigen zeggen niet: “Ik zit niet toe te kijken op de stoel. Ik ben graag een vliegende keep. Ik help in de snackbar, sta soms achter de bar en bedien in het restaurant.

“Dat we in 2016 trouwens, na jaren van afwezigheid, weer zijn gestart met een restaurant was een goede zet. Ook afgelopen zomer hebben we daardoor niet heel veel last gehad van de coronamaatregelen. Sterker nog, we hadden het de afgelopen maanden zelfs extra druk in het restaurant. Mensen bleven blijkbaar toch in de buurt”, vertelt de eigenaar.Tijdens de periode dit voorjaar dat Kuijpers noodgedwongen ‘Het Wapen’ moest sluiten, heeft hij niet stilgezeten. “We hebben het café opgeknapt. Er ligt een nieuwe vloer in, de bar is vernieuwd, de muren zijn geïsoleerd en de wanden zijn opnieuw geverfd. Maar daarbij is de nostalgische tint niet verdwenen. Ik heb gelukkig niet wakker gelegen tijdens die periode. Ik denk dat de natte horeca hier meer last van heeft gehad. Wij merkten het voornamelijk in de catering, dat werd minder. Maar verder konden wij gelukkig goed door blijven draaien met de elf collega’s”, sluit Kuijpers af.

U las een artikel in de serie ‘Op de zaak bij…’. Wilt u de lezers Land Veno Actueel ook (kosteloos) kennis laten maken met uw onderneming? Neem dan contact op met Robert Jansema via redactie@landvenoactueel of 0636073878. We komen graag langs!