‘Puur Polder Brood’ uit Vollenhove kan bijna niet lokaler
Geplaatst op: 12 oktober 2020
Van akker tot bakker en dat binnen een straal van vier kilometer. In Vollenhove is het mogelijk. Akkerbouwer Peter Holster uit Marknesse levert zijn graan aan de Monnikenmolen in Sint Jansklooster. Molenaar Johan Brinkman zet dit om in meel en bakker Pieter Houtsma uit Vollenhove bakt daar vervolgens ‘Puur Polder Brood’ van. Een nieuw concept en erg uniek volgens de heren.
Het nieuwe proces doet de heren denken aan vroeger. “Sterker nog, mijn vader bracht hier vorige week zakken tarwe naar de molen. Hij kreeg bijna de tranen in de ogen. Vroeger deed zijn vader dat met paard en wagen. Nu pakken wij dat weer op”, vertelt boer Peter Holster. De akkerbouwer is een buurman van bakker Pieter Houtsma. Samen hebben ze het idee opgevat om een lokaal brood te maken waarbij het hele proces plaatsvindt in de buurt.
De duurzaam geproduceerde baktarwe van de familie Holster groeide het afgelopen jaar op enkele kilometers afstand van de bakkerij. Aan de rand van de polder werd deze zomer 1100 kilo tarwe geoogst die vanaf deze week gebruikt zal worden voor Puur Polder Brood. Het gaat in eerste instantie om een grootschalige proef waarbij 1100 kilo graan omgezet zal worden tot Venose boterham. “Afgelopen maand hebben we eerst het graan laten opschonen. Kaf en stof zit er dus niet meer in. Daarna hebben we het in zakken van 25 kilo met de trekker naar de Monnikenmolen gereden.”, vertelt Peter Holster.
Vanmorgen om 07.00 uur stonden de vrijwilligers van de Monnikenmolen al klaar om die zakken met tarwe om te zetten naar bakmeel. “Dat is na twee uurtjes malen gepiept”, vertelt molenaar Brinkman. Daarna gaat het naar de bakkerij van de familie Houtsma aan de Kerkstraat in Vollenhove. “Ik heb al een beetje getest de afgelopen periode. Dat beviel goed, dus we gaan nu een grootschalige proef houden. Morgen ga ik nog het een en ander proberen om goede verhoudingen te creëren. Later deze week verwacht ik de eerste Polderbroden op de toonbank te presenteren. Naar verwachting kan ik met deze voorraad meel ongeveer 1980 broden bakken”, vertelt Pieter Houtsma.
Volgens de heren is het wel een kwestie van ‘op is op’. “Als het in de smaak valt gaan we dit mogelijk volgend jaar grootschaliger aanpakken. En het is iets duurder dan gewoon brood, maar de prijs gaat niet over de kop. Vooral even kijken hoe dit aan gaat slaan”, merkt Houtsma op. De heren willen bovenal een duurzaam brood presenteren met een gezond verdienmodel. “En niet geheel onbelangrijk: we brengen de molen in Sint Jansklooster ook onder de aandacht. Volgend jaar willen we van ieder verkocht brood een percentage naar de molen brengen. Dan kan die bij wijze van spreken ook weer opnieuw in de verf”, sluiten de heren tevreden af.