Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
28 maart 2024
Agenda
Active

Kloosterse bierliefhebbers klaar voor Sluziger marathon

Geplaatst op: 30 november 2020

De jaarlijkse Café de Sluus ‘Speciaal bier marathon’ gaat ook dit jaar door. Het deelnemende herengezelschap doet dat deze decembermaand echter vanuit huis. Vanaf vanavond 00.00 uur tot aan de jaarwisseling gaan ze 31 verschillende soorten bier testen. “Met ook een mooi groepje deelnemers uit Sint Jansklooster”, merkt Thijs Postma op.

De tijd dat bier alleen naar Amstel, Grolsch of Heineken luisterde, is inmiddels al lang voorbij. Eigenaar Thijs Postma van De Sluus merkt dat ook in zijn kroeg. Al jarenlang komen liefhebbers van speciaalbier naar zijn kroeg aan de Schoolstraat om wat bijzonders voorgeschoteld te krijgen. Als klap op de vuurpijl sluit Postma ieder jaar af met de Biermarathon. Een selecte groep van 48 liefhebbers doet daar jaarlijks aan mee. “Het is een groep waarin degene die de groep verlaat bepaalt wie er vervolgens in de plek komt”, legt Thijs uit.

Vorig jaar was het zo dat de deelnemers iedere vrijdag in december langskwamen in het café om een biertje te proeven. “De andere zes flesjes voor de daarop volgende week namen ze mee naar huis. Iedereen had een eigen kaart om de biertjes te beoordelen en uiteindelijk kwam daar één winnaar uit. De zeven speciaalbiertjes met de hoogste score kwamen en komen het jaar daarop op de bierkaart”, legt Postma uit.

Dit jaar ziet dat er heel anders uit. “Afgelopen weekend hebben de deelnemers in één keer 31 flesjes mee naar huis gekregen. Iedere vrijdag houden we een online meeting en vertel ik welke biertjes men de komende week mag drinken. Vervolgens stuur je per dag een foto van het biertje dat je drinkt in de groepsapp. Daarin delen we ook de bier-ervaringen met elkaar”, vertelt de uitbater van De Sluus.

Het samenstellen van een pakket met 31 biertjes verliep voor Postma minder soepel dan voorgaande jaren: “Brouwerijen in Nederland moeten eerst hun huidige voorraad de deur uit werken voordat ze iets nieuws gaan brouwen. Dus dit jaar heb ik via de inkoopmaatschappijen bier over de hele wereld weggehaald. Voorgaande jaren begon ik al in het voorjaar met ’t inslaan van speciaalbier voor deze marathon. Maar aangezien het zo’n vreemd jaar is heb ik gewacht tot het najaar. Maar alsnog is er een mooi pakket samengesteld voor de deelnemers. Dit keer ligt de nadruk onder andere op sauerbier en IPA bier.”

Deelnemers komen overal vandaan. “Amersfoort, Sint Jansklooster, de Achterhoek en natuurlijk Zwartsluis”, somt de marathonleider op. Vanavond om 00.00 uur mag het eerste speciaalbiertje de beoordeling ondergaan. Ze kunnen het bier een cijfer geven tussen de 5,5 en de 10. “Want bier geef je natuurlijk nooit een onvoldoende”, grapt Postma.

(Archief: Voorgaande jaren troffen de bierdrinkers elkaar iedere vrijdag in De Sluus)

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra