Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
29 maart 2024
Agenda
Active

Corona-Karst (column Frouk Alice Weijs)

Geplaatst op: 12 december 2020

In de serie columns ‘Zeg et ies’ schotelt de redactie maandelijks een vraag voor aan Frouk Alice Weijs uit Sint Jansklooster. Vandaag deelt ze haar mening en ervaringen naar aanleiding van de volgende vraag: Het kerstfeest staat voor de deur. Iedereen viert Kerst, ook mensen die niet geloven in de oorspronkelijke gedachte van het kerstfeest. Hoe kijk je aan tegen dat feit?

Et duurt nog maar eem en wi’j maang Karst weer viern. Karst in corona-tied. Umdat de tied begunt te dringn maakn veule meinsn zich al een poze drok um toch nog een betien gezelligheid binn de deure te krieng. Tilleviesie en folders helpn doar goed an mee: reclames, feelgoodfilms, karst-acties die zien weerga niet kenn wörn ons alle daang um de oorn e-slingerd.

Ok ef de karstverlichting in menig veurtune onze umgeving nog nooit zo vrog verlicht. Suntekloas was nog niet iens in et land en de karstlichies brandn al vollop. Et is net of er een soort paniek is uut e-breukn now de regering ons gien greintien ademruumte e-geevn ef. Restaurants maang niet oopn, visites muttn tot  een minimum beparkt wörn en wie wet wat er vlak veur Karst nog meer an bandn e-legd wördt.

En verschöf onze aandacht nur wat wi’j in disse tied zo missn: et gezellig uut eetn, et saamn een oampien bi’j mekare zittn, et uutgoan mit vriendn of vriendinn, of zelfs et feestn mit mekare. Ik marke in menig gesprek dat der op ien of andere maniere een soort ontsnapping e-zöcht wörn.

Mit et zwiet op et veurheufd wörn der digitaal en in overvolle winkelstroantn de meest dure kedo’s an e-schaft.

Ok gesprekkn over een oplössing over eetn en drinkn binn of buutn de deure bin niet van de lucht. Bijna wanhopig drei-t menigeen in et rond um toch nog een betien een karstgevuul te krieng.  Zeer begriepelijk.

Maar toch… Toch goat er in mien beleving ondertussn iets mis. Ik heure namelijk bijna niemand meer proatn over woar Karst feitelijk um goat. Now wil ik hier niet de christelijke moraalridder uuthangn, maar et verschil is now wel heel arg groot. Bijna niemand pröt meer openlijk over het kiend Jezus dat op aarde kwam. Bijna niemand zeg meer dat Karst niet dreit um al die (ok in mien oong) gezellige randverschienseln. Want ja, ok wi’j em een karstboom in huus en steekn een extra keersien an. Maar der goat bi’j mi’j wel een lampien uut as zelfs een karstboom die rooie musse van de Amerikaanse karstman as piek draagt.

Is er dan warkelijk niks meer over van die levensreddende geschiedenis van de geboorte van Jezus? Is dat Kiend dan alleen maar op de aarde e-koomn um ons een leuke karstboom en lekker eetn te bezörgn? Is die Man dan veur niks an et kruus e-nageld? Een kruus woaran Hi’j al onze dagelijkse foute boel op zich e-neumn ef?

Ef die Man dat dan alleen maar e-doan um ons een leuk verhaaltien te geevn? Een verhaaltien, umgeevn deur prachtige varsies, concertn, eetn en drinkn? Is Hi’j doarumme geboorn? Ef Hi’j doarumme e-leedn? Is Hi’j doarumme e-störvn? NEE!

Loatn wi’j asteblieft opholln um alleen maar te proatn over wat corona ons allemoale ontnemp in disse Karsttied. Loatn wi’j weer terugge goan nur de basis, de èchte bedoeling van et Karstfeest, mìt of zonder karstboom.

Een feest dat, ongeacht alle beparkingn die ons op e-legd bin, nooit van inhold verandert. Karstdiner of galajurkn, niks kan op teeng et grote wonder en et grote belang van de geboorte van Jezus op aarde. Loatn wi’j ons bewust blievn van die indrukwekknde gebeurtenis en doar op de knie-jn dankbaar veur weezn. Niet alleen tiedns de corona-Karst van 2020, maar tiedns alle karstdaang die ons nog e-geevn wörn.

Frouk Alice Weijs

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra