7 juli 2025
Gebruikers online: 0

Nieuwe ‘oliebollenmachine’ valt in de smaak bij bakker en klant

Geplaatst op: 20 februari 2021 Gepubliceerd door:

Volgens de bekende zussen Guus en Minnie is het altijd tijd voor een oliebol en zo dacht bakker Pieter Houtsma er ook over. Vandaag testte hij daarom zijn nieuwe verdeelmachine uit. Dankzij dat stukje techniek gaat het bakken niet alleen stukken sneller, maar worden de bollen ook ronder. 

Wie zaterdag naar buiten kijkt, zal niet direct aan oliebollen denken. Vergeleken met vorige week is het temperatuurverschil 25 graden, maar dat mag volgens Houtsma de pret niet drukken. “Zelfs op dit soort dagen verkoop je makkelijk tussen de 1000 en 2000 oliebollen. Natuurlijk is het minder druk dan tijdens de jaarwisseling, maar over het algemeen loopt de oliebollenverkoop altijd goed. Zo ook vandaag. Ik besloot om de nieuwe machine te gaan testen die we onlangs in huis hebben gehaald. Vanmorgen om 07.30 uur dreven de eerste bollen in de pan”, meldt Pieter.

Die nieuwe machine blijkt een vernuftig stukje techniek. Houtsma kiepert een emmer in de trechter en aan de onderkant van de trechter floepen mooie ronde bollen het vet in. “Ik kan precies instellen hoe groot de bollen moeten worden. Echt handig, het werkt ook stukken sneller en je hebt niet meer van die uitsteeksels aan de bollen zitten”, vertelt Pieter. Het bakken van de bollen gebeurt in een oude koelcel. “Speciaal hiervoor gekocht, werkt ideaal. Je houdt de rest van de bakkerij schoner en ik kan alle spullen hier mooi laten staan.” Houtsma senior komt ondertussen om het hoekje kijken. ‘Had ik dat vroeger ook maar gehad. Zo’n modern ding’, hoor je hem denken. “Ik ben vroeger begonnen met een rond pannetje en een ijscoschep. Dat is wel wat anders dan dit mooie ding”, zegt de vader van Pieter.

De goudbruine bollen die in de kraam voor de winkel liggen, trekken ondertussen de nodige klanten. Waaronder de welbekende zussen Guus en Minnie. “Altijd tijd voor een oliebol hoor”, zeggen ze. En meer Venosen lijken zich daarbij aan te sluiten. Want het overgrote deel van de oliebollen dat vanmorgen gebakken is, was al niet meer in de kraam te bekennen.