Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
25 april 2024
Agenda
Active

Nadert het einde voor de bibliotheek in Sint Jansklooster?

Geplaatst op: 23 april 2021

De bieb aan de Monnikenweg (fotorechten Google Maps)

Hoe ziet de toekomst er uit voor de bibliotheek van Sint Jansklooster? Die vraag is actueel geworden nu de bibliotheek Kop van Overijssel het voornemen heeft om drie vestigingen op te doeken.

Het blijkt moeilijk om erachter te komen wat het bibliotheekbestuur exact wil gaan doen met de vestigingen in Steenwijkerwold, Giethoorn en Sint Jansklooster. Vermoedelijk wil Hans Hilbers, directeur van bibliotheek Steenwijkerland, Staphorst en Zwartewaterland, de drie eerdergenoemde vestigingen sluiten. Echter geeft hij momenteel nog geen inhoudelijke reactie: “Volgende week vrijdag kom ik met een reactie. Woensdag en donderdag zijn er nog overleggen met de wethouder.” De sluiting zou verkoopkosten opleveren en huur besparen. Dat geld zou dan wellicht in de huisvesting van bibliotheek Steenwijk kunnen worden gestoken.

Antwoorden van het college op schriftelijke vragen van de lokale partij Buitengewoon Leefbaar geven meer duidelijkheid. Het gemeentebestuur geeft aan dat de bieb drie vestigingen wil sluiten om een ‘budgetneutrale exploitatie’ te realiseren. Als men de drie kleine vestigingen, waar Sint Jansklooster onder valt, open zou houden, koerst de bieb af op negatief eigen vermogen.

Als alternatief stelt het bibliotheekbestuur voor om een bibliotheek op één van de scholen in Sint Jansklooster in te richten. Jenny Boersma van Plaatselijk Belang Sint Jansklooster Heetveld ziet liever dat de reguliere bieb open blijft: “De bieb is er niet alleen voor schoolkinderen. Ook veel ouderen en kinderen die nog niet op school zitten komen in de bieb. Daarnaast is de bibliotheek in Sint Jansklooster niet alleen een plek waar je boeken of tijdschriften komt halen. Het is ook een locatie waar mensen elkaar ontmoeten en een praatje maken.”

Politieke fracties willen dat het gemeentebestuur zich uitspreekt tegen het voorgenomen besluit. Zo wil BGL dat burgemeester en wethouders in onderhandeling gaan met de bibliotheekdirectie om de leefbaarheid in Sint Jansklooster te waarborgen. D66 wil dat het college voorwaarden stelt aan subsidiestromen richting de bieb met als doel dat de bieb in Sint Jansklooster open blijft totdat de nieuw te bouwen brede school de bibliotheekfunctie volledig kan overnemen. Ook de ChristenUnie houdt de ontwikkelingen in de gaten en wil meedenken met Plaatselijk Belang Sint Jansklooster.

Burgemeester en wethouders zijn kritisch over de plannen om de vestigingen in de drie kleine kernen te sluiten. Toch wil het college eerst in gesprek met het bibliotheekbestuur voordat men een standpunt inneemt: “De gesprekken met de bibliotheekdirectie zijn nog niet afgerond. Op basis van voornoemde inventarisaties en onderzoeken zal het college bepalen of zij deze ontwikkelingen passend vindt en dan zal het college hierover een standpunt innemen. Het college komt hiermee ook terug naar uw raad.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra