Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
19 april 2024
Agenda
Active

Jeugd Steenwijkerland scoort boeken

Geplaatst op: 15 mei 2021

De sportdag op de basisschool in Belt Schutsloot.

14 mei 2021 – Op zes zonnige schoolpleinen in Steenwijkerland werd deze week het leesproject Scoor een Boek! 2021 afgesloten. Samen met Buurtwerk Sport en Buurtwerk Jeugd (Sociaal Werk de Kop) organiseerde Bibliotheek Kop van Overijssel een sportdag op de basisscholen.

Met deze sportieve dag werd negen weken enthousiast lezen en bewegen door de deelnemende leerlingen afgesloten. De leerlingen plakten voor elk gelezen boek stickers op een poster in de klas. Samen probeerden ze zoveel mogelijk boeken te lezen. Hoewel het project niet alleen draait om winnen, maar vooral om lekker samen lezen en bewegen, ging de eer van de meest gelezen boeken dit jaar naar OBS De Rolpaal in Blokzijl, die de prachtige score van 434 had!

Mascottes en boogschieten

Afgelopen woensdag mochten de kinderen onder leiding van Buurtwerk Sport en Buurtwerk Jeugd boogschieten op hun schoolplein. Daarbij werden zij aangemoedigd door de mascotte van SC Heerenveen Heero en de mascotte van VV Steenwijk ROWI. Ook mochten zij op de foto met de mascottes en ontvingen zij een mooie medaille. Tijdens de sportdag konden zij opladen met fruit en drinken van Albert Heijn Van Etten uit Steenwijk.

Profvoetballer Erwin Mulder als rolmodel

Met het project willen de Bibliotheek Kop van Overijssel, de deelnemende scholen, Sociaal werk de Kop én voetbalclub sc Heerenveen het leesplezier bij kinderen aanwakkeren door lezen te verbinden aan sport. Het project richt zich op leerlingen uit groep 5 en 6. Profvoetballer Erwin Mulder, die dit jaar verbonden is aan het project, heeft zelf kinderen en is groot voorstander van voorlezen op jonge leeftijd. Hij maakte stimulerende filmpjes voor de zogenaamde Aftrap, de Rust en het Eindsignaal, waarmee hij de kinderen aanmoedigde om te genieten van lezen en bewegen.

Met het hele gezin lezen: de thuiseditie  

Dit jaar was de tweede editie van Scoor een Boek! in Steenwijkerland. Waar vorig jaar alleen nog op school stickers geplakt mochten worden, werd er dit jaar ook op de thuiseditie ingezet. Deelnemende kinderen kregen voetbalstickers en een poster met opdrachten mee, die ze thuis op konden hangen. Van voorlezen aan je huisdier tot samen met je ouders je favoriete personage in het boek bespreken. “Zo willen we het hele gezin motiveren om actief mee te doen, want thuis leg je een belangrijke basis voor lezen,” aldus Jillian Kloosterman van de Friese ondersteuningsorganisatie Fers.

Toenemend leesplezier

Marijke van den Berge van de Bibliotheek zag veel groei en plezier onder de kinderen: “Kinderen die normaal vooral makkelijke boeken kozen zijn door dit project ook andere boeken gaan lezen. Ze werden gestimuleerd om ook eens iets anders uit de kast te pakken en door te zetten. Zo ontdekten ze dat lezen leuk is en dat ze ook prima wat moeilijkere boeken aankunnen. Stickers plakken motiveerde daarbij erg. Sommige kinderen kwamen bij de leerkracht zelfs vragen om nog een stickervel, zodat ze nóg meer boeken konden lezen!”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra