Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
28 maart 2024
Agenda
Active

Oud-Meppeler komt met boek over de Kop van Overijssel

Geplaatst op: 26 mei 2021

Deze maand verscheen ‘In de Kop van Overijssel’, een boek over een ontdekkingstocht door Noordwest-Overijssel. Harry Stegeman (74), de schrijver van het prettig leesbare boek, maakte min of meer een rondje door het gebied, wandelend en op de fiets. Hij was achtereenvolgens in het moerasgebied van de Weerribben en het plassengebied van De Wieden, op het hoge land van Vollenhove, langs de grens met Drenthe, op het hoge land boven Steenwijk en op de Lindedijk en de oude Zuiderzeedijk.

Stegeman beschrijft de Kop van Overijssel als “een ingewikkelde optelsom van landschapstypen. Moerasbossen, ‘gewone’ bossen, hooilanden, plassen, heidevelden, moerassen, graslanden, heuvels, rietlanden, polders, sloten en vaarten, houtwallen – je vindt het er allemaal. De Kop van Overijssel is met een beetje goede wil Nederland in het klein”.

Veel stilstaan

Stegeman had tijdens zijn tocht niet alleen oog voor de mooie natuur, het ging het zeker ook om het cultuurhistorisch erfgoed en om de sporen uit de geschiedenis: ‘Ik ging op zoek naar het verhaal van het landschap. Juist de landschappen in de Kop van Overijssel zijn zo rijk aan betekenissen, dat je ze bijna als een boek kunt lezen. Waarom zie ik wat ik zie, waarom is dit landschap zo? Waarom die kolken langs de Zuiderzeedijk, die kaarsrechte lange lanen rond Willemsoord, die grote plassen in De Wieden, die zandduinen in het lage land bij Blokzijl, die Chinezen in Giethoorn?”

Hij stond dus ook heel veel stil: wat zie ik en waar komt het vandaan, wat had ik gezien als ik hier eerder was geweest? De ondertitel van het boek is ‘Lopen, fietsen en stilstaan’. Maar misschien was ‘Stilstaan, lopen en fietsen’ passender geweest.

Land van voorouders

Stegeman woont in Wijk bij Duurstede. Hij publiceerde als bewegingswetenschapper veel over zijn vakgebied. Sinds zijn pensionering schrijft hij over zijn andere passie: natuur, geschiedenis en landschap. Zo verscheen in 2017 ‘Langs de Nederrijn’ en in 2019 ‘Lopen langs de Linge’. De Nederrijn en de Linge stromen niet ver van zijn woonplaats.

Waarom schrijft iemand die in het midden van het land woont nu een boek over de Kop van Overijssel? Stegeman: “De Kop van Overijssel is het land van mijn voorouders: bakkers, veehouders, molenaars , eendenkooikers en scheepstimmermannen. Zo vond ik in een kwartierstaat dat ik in de verte verwant ben aan de Huismannen van jachtwerf Royal Huisman in Vollenhove: oud-overgrootvader Jan Pieters Huisman begon in de eerste helft van de 19e eeuw een scheepstimmerwerfje bij de Kettingbrug, vlakbij de Blauwe Hand”.

Liefde voor het gebied

Stegeman woonde in zijn jonge jaren in Meppel. ”Ik had een zeilboot, een kleine BM, in Wanneperveen. In de zomer was ik elk weekend en elke vakantie op het water te vinden. En ’s winters was het – in mijn beleving bijna ieder jaar – schaatsen geblazen op de plassen en grachten rond Giethoorn en in de Weerribben. Mijn liefde voor het gebied kon na mijn mooie jeugd niet meer stuk. Ik woon inmiddels al bijna een halve eeuw in Wijk bij Duurstede, maar heb de Kop van Overijssel nooit in de steek gelaten. Ik kom er ieder jaar wel een paar keer.”

Met het schrijven van een boek over de Kop van Overijssel treedt Harry Stegeman in de voetsporen van zijn vader. “Mijn vader was directeur aan de Middelbare Landbouwschool in Meppel, hij schreef na zijn VUT tal van boeken en artikelen over de mooie Kop van Overijssel,” vertelt Stegeman. ‘Ik droeg mijn boek dan ook aan hem op.’

‘In de Kop van Overijssel – Lopen, fietsen en stilstaan’ met ISBN 978 90 5011 808 2 kost €24,95 en is verkrijgbaar bij elke boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra