Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
24 april 2024
Agenda
Active

Papier’n risico’s (column Frouk Alice Weijs)

Geplaatst op: 11 juni 2021

In de serie columns ‘Zeg et ies’ schotelt de redactie maandelijks een vraag voor aan Frouk Alice Weijs uit Sint Jansklooster. Vandaag deelt ze haar mening en ervaringen naar aanleiding van de volgende vraag: ‘ROVA stopt per 1 januari 2022 met de huis-aan-huis inzameling van oud papier met achterladers met behulp van vrijwilligers vanwege veiligheidsoverwegingen. Ook in Sint Jansklooster wordt volop papier ingezameld door vrijwilligers om de clubkas te spekken. Hoe kijk je aan tegen het besluit van de ROVA?’

Wat now weer? Ik bin nog niet half bekoomn van de schok dat onze bieb de deurn zol muttn sluutn, lig de volgende schrik alweer op de deurmatte: een brief van gemeente Steenwijkerland dat per 1 januari 2022 et old papier ophaaln e-stopt wördt!

Wegens risico’s.

Is toch niet te geleuvn?! Al joarn is de saamnwarking tussn de vri’jwilligers en de ROVA dikke prima, kump er een vaste basis an inkomstn veur de muziekverienige Soli Deo Gloria Sint Jansklooster binn, en dan ‘wegens risico’s’ der mee stoppn?

Welke risico’s dan? Wat is er al die joarn dan fout e-goan? Waarn al die veiligheidsmaatregeln dan niet volgns de regels? Em de muzikantn mit gevoar van eign leevn dan et olde papier achter in die vrachtwaang e-gooid? Stondn o.a. mien kienders hun leevn te riskeern achter op die waang? Over welk risico em ze et dan toch?

De mededeling van de gemeente ad ok niet körter e-kunt: welgeteld vief (5) regels. Uiteraard kump er nog een informatiebijeenkomst. Ja, allicht, zol ok ies niet zo weezn. Maar de schrik zit Soli Deo Gloria goed in et slag- en bloasinstrument.

En ze bin niet de ienige verienige die zich grote zörgn maakt over hun veurtbestoan. Der bin nog neeng (9) clubs/skoeln/verienigen die dit zwaard van Damocles boovn et heuft hangt. Want loatn wi’j der dudelijk over weezn: zonder de opbrengst van et old papier is et gebeurt mit Soli Deo Gloria Sint Jansklooster. Op gien enkele maniere is der joarlijks iets te verzinn wat eenzelfde bedrag op zal brengn.

Blef de beangstigende vroage dus over: ef Klooster noa 2022 dan nog wel een muziekverienige? Mut Soli Deo Gloria de instrumentn straks op marktplaatse zettn Of zolln de gemeente en de ROVA nog mit een briljant plan op de proppn koomn zodat hun grootste muzikale angst niet bewoarheid wördt maar dat ze die inkomstn tot op de leste cent niet kwiet raakn?

Loatn wi’j et van ganser harte hoopn. Loatn wi’j hoopn dat alle politieke parti’jn zich et vuur uut de schoenn willn loopn um die tien verienigen/skoeln/clubs in de bienn te holln. Wat Soli Deo Gloria betreft: muziek is veur iederiene, veur zowel de lusteraars as de muzikantn.

Muziek maakn valt zelfs al een paar joar onder spört. En veur spört wil iederiene wel een extra stappien harder loopn, ok in de politiek. Dan zulln ze now mit de billegies bloot muttn.

Ik rekene doarumme op een positieve bijeenkomst woarin de gemeente Steenwijkerland löt zien dat ze et belang van muzikale spört inzien en ze der veur willn goan.

Dat ze, saamn mit de ROVA, mit een goed alternatief op de proppn koomn veur et behold van die tien groepn die hun harte vaste holln.

Ik rekene der op.

Frouk Alice Weijs

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra