14 juli 2025
Gebruikers online: 0

Johnny Plat: ‘Hollandse Nieuwe ook dit jaar heerlijk van smaak’

Geplaatst op: 16 juni 2021 Gepubliceerd door:

“Iets minder vet dan vorig jaar, maar perfect van smaak”, zegt Johnny Plat. Hij doelt op de Hollandse Nieuwe die sinds vanmorgen weer verkrijgbaar is bij zijn kraam in Sint Jansklooster. 

“Het voorjaar was niet enorm warm, daardoor was er minder plankton te vinden in de zee. Haring voedt zich met plankton en daardoor is de vis iets minder vet. De haring die volgende week binnenkomt zal ongetwijfeld wat vetter zijn. Maar ondanks dat, is de smaak wel super”, zegt Plat.

Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken voor de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht.

De maatjesharing komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om met man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 16 juni, voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt.