Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
27 september 2022
Agenda
Active

Geldproblemen door pandemie? Gemeente biedt ondersteuning

Geplaatst op: 14 juli 2021

Ondernemers, inwoners en zzp’ers uit Steenwijkerland die klappen krijgen vanwege de pandemie, kunnen tot 30 september gebruikmaken van de TONK-regeling. Hiermee krijgen ze  financiële ondersteuning van de gemeente.

TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De regeling is er voor iedereen: inwoners, ondernemers en zzp-ers. De regeling gold tot 30 juni maar is nu verlengd tot en met eind september. Dat heeft het college van B&W besloten.

Wethouder Trijn Jongman vertelt daarover: “Iedereen die het door de coronacrisis de vaste lasten niet meer kan betalen kan in principe een beroep doen op de TONK-regeling. Bijvoorbeeld omdat iemand minder inkomen heeft, zijn baan heeft verloren of minder werk heeft. Als er daardoor problemen ontstaan met bijvoorbeeld het betalen van de huur of hypotheek, de energierekening of andere noodzakelijke kosten dan kan gebruik worden gemaakt van de TONK. Het is een regeling die ondersteuning biedt in tijden van financiële nood”.

Steenwijkerland kiest voor een ruime invulling van ondersteuning. Als het besteedbaar inkomen lager is dan 750,00 euro per maand kunnen inwoners voor de TONK in aanmerking komen. Daarbij gelden onder meer de volgende voorwaarden:

De TONK is een tijdelijke tegemoetkoming voor maximaal 9 maanden.

De TONK kan tot en met 30 september 2021 aangevraagd worden voor de maanden dat een aanvulling op het inkomen noodzakelijk is.

Het (gezamenlijk) inkomen is met tenminste 30% gedaald door de coronacrisis.

Het besteedbaar inkomen is lager dan € 750,- per maand. Dat is het inkomen min de huur (inclusief servicekosten), hypotheekrente en energiekosten.

Op de gemeentelijke website staat alle informatie over de TONK evenals de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Leistra