Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
24 april 2024
Agenda
Active

Primeur voor vishandel Konter: de paling automaat

Geplaatst op: 5 augustus 2021

Vishandel Konter in Vollenhove heeft iets nieuws: een vis-automaat. Voortaan kunnen klanten 24/7 langskomen voor verse paling, makreel en zalm.

Konter is een begrip in het stadje. Al sinds 1911 heeft de familie een palingrokerij aan de haven. “Mijn overgrootvader is daarmee begonnen nadat hij arbeidsongeschikt was geraakt. Vanwege een verwonding aan zijn oog kon hij niet meer de zee op om te vissen en besloot hij om een palingrokerij te beginnen. Die is altijd in de familie gebleven en in die jaren ’80 kwam er een winkel bij. Nu run ik de zaak met mijn vader, met de intentie om het uiteindelijk helemaal over te nemen”, vertelt de dertigjarige Jacco Konter.

Dat de zaak nu ook een automaat voor de deur heeft, komt dankzij een tulpenautomaat in de polder. “Die zag ik een paar jaar terug staan en dat leek mij erg handig. Zo gebeurde het dat ik anderhalf jaar geleden als eerste vishandelaar van Nederland zo’n apparaat heb gekocht. Helaas moeten we nog wachten op glasvezelverbinding voordat we hem konden aansluiten. Inmiddels is alles gerealiseerd”, vertelt Jacco.

Vooral zijn vader zal erg blij zijn met de automaat. Op zondagen en in de avond stond er regelmatig volk bij hem thuis aan de deur met de vraag of ‘ie nog wat paling had liggen. Dat is nu verleden tijd.

Konter is de grootste palingspecialst in deze omgeving. Dagelijks komt er vis vanaf de IJsselmeerafslag of rechtstreeks van de visser naar Vollenhove. Deze wordt als vanouds gerookt, zodat de paling nog net zo lekker smaakt als in 1911 toen de familie Konter begon met het bedrijf.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra