Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
21 september 2021
Agenda
Active

Oude en Nieuwe Land onzorgvuldig met oude dossiers personeel

Geplaatst op: 14 september 2021

Nieuw Clarenberg in Vollenhove is onderdeel van ZONL (foto: Google Maps)

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van een datalek. De zorgaanbieder voor onder meer gemeente Steenwijkerland beheerde oude personeelsdossiers in niet afgesloten kasten. Het gaat om de persoonsgegevens van 400 medewerkers die tussen 2001 en 2008 uit dienst zijn gegaan. Dat meldt RTV Oost.

In een technische ruimte van één van de zorggebouwen in Steenwijk zijn door een leidinggevende twee kasten met oude personeelsdossiers gevonden. Deze kasten waren niet afgesloten met een slot en slechts verzegeld met tape. De dossiers bevatten onder meer Burgerservicenummers, kopieën van identiteitsbewijzen en gegevens over de gezondheid van de voormalige medewerkers.

Zorgroep ZONL erkent de blunder, maar stelt ook dat het geen actuele gegevens zijn, de leeftijd van betreffende oud-medewerkers inmiddels boven de 75-plus ligt en dat de kans zeer reëel is dat de bereikbaarheidsgegevens niet meer kloppen.

“We hebben vanaf 2012 alle papieren personeelsdossiers gedigitaliseerd. Er werken nu ongeveer 1800 mensen bij ZONL. Waarom de inhoud van deze kasten destijds niet is vernietigd, is voor ons een raadsel”, aldus bestuurder Albert Hilvers van ZONL.

ZONL denkt dat de kasten al een paar jaar in de betreffende ruimte staan en onderzoekt hoe dit kon gebeuren. Omwille van transparantie en om hier lering uit te trekken, heeft de organisatie zelf een formele melding van het lek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Die neemt de melding serieus. ‘Zij vinden de verzegeling van de kasten met tape onvoldoende aantonen dat uitgesloten is dat onbevoegden inzage kunnen hebben gehad.’

Hilvers: “Dat begrijpen wij. We hebben voortdurend aandacht voor de AVG. Er is een externe gespecialiseerde partij aan ons verbonden om ons te ondersteunen hier alert op te blijven. Dat dit is gebeurd, vind ik heel spijtig.” Intussen zijn de gevonden dossiers veilig opgesloten en worden 1 november vernietigd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Leistra