Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
18 april 2024
Agenda
Active

Evert van Benthem komt kunstwerk onthullen aan Leeuwte

Geplaatst op: 23 maart 2022

Foto: NPO / OP1

Sint Jansklooster krijgt een fysiek aandenken aan hun sportheld Evert van Benthem. Een uniek kunstwerk moet vanaf 22 april toeristen en inwoners gaan herinneren aan de meervoudig Elfstedentochtwinnaar. De sportheld hoopt vanuit Canada, waar hij woont, naar Nederland te komen voor de onthulling.

Al jarenlang hadden meerdere mensen uit Sint Jansklooster het idee om de voormalige inwoner van het dorp beter zichtbaar te maken. Er waren ideeën voor een Evert van Benthemplein, maar na brainstormsessies is besloten om een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Albert Weijs. Dat kunstwerk was vorig jaar al af, maar vanwege corona was een feestelijke dag niet mogelijk.

Het kunstwerk is geen standbeeld van de Elfstedentochtwinnaar. “We hebben een kunstwerk laten maken dat gericht is op de rijke schaatscultuur in de Kop van Overijssel. Die cultuur is mede door Van Benthem groot geworden. Hij heeft ons dorp op de kaart gezet en daarom willen we nu graag wat terug doen”, vertelt Marleen Pol namens het Plaatselijk Belang.

De onthulling staat gepland op 22 april. Ondermeer Erben Wennemars, Evert ten Napel en zanger Syb van der Ploeg zijn van de partij. “We hebben er enorm veel zin in. Het wordt een hele feestelijke dag, want voorafgaand aan de onthulling hebben we voor alle kinderen uit het dorp een Elfstedentocht uitgezet. Om 15.30 uur gaan we het beeld onthullen onder toeziend oog van inwoners en genodigden”, vertelt Pol.

Het hele dorp leeft toe naar de onthulling. Al bijna honderd sponsoren uit Sint Jansklooster hebben laten weten een duit in het zakje te doen. “Sommige ondernemers regelen verlichting of bestrating rondom het kunstwerk terwijl andere meebetalen aan het verblijf van Evert en zijn vrouw naar Nederland”, zegt Marleen.

Het kunstwerk komt aan de Leeuwte te staan, de straat waar het schaatstalent woonde voordat hij immigreerde. “De naastgelegen tunnel wordt ook compleet onder handen genomen. Wie vanaf april door de tunnel loopt, waant zich in een winters landschap. Alsof je door een natuurgebied schaatst. En als je dan uit het fietstunneltje loopt, kom je vanaf eind april oog in oog te staan met het kunstwerk dat Van Benthem 22 april komt onthullen”, besluit Pol.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra