Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
25 april 2024
Agenda
Active

Na 70 jaar heeft Vollenhove weer een botterwerf

Geplaatst op: 29 april 2022

De botters deden hun intrede in Vollenhove toen de adel rond 1800 wegtrok uit de stad. Vollenhove werd namelijk een vissersplaats, mede door de gunstige ligging aan de Zuiderzee. Dat tijdperk heeft ongeveer 150 jaar geduurd, omdat in 1942 de Noordoostpolder werd aangelegd.

“Vollenhove had in de gloriejaren van de visserij bijna 150 botters waarmee gevist werd”, vertelt Jan Kwakman, zelf zoon van een visserman. “Maar toen de visserij verdween, werd in de jaren 50 ook de laatste botterwerf gesloopt”, vertelt hij.

Toch ontstond in Vollenhove de behoefte om iets van die rijke visserscultuur terug te laten keren. “Twintig jaar geleden hebben we de koppen bij elkaar gestoken. We hebben een oude botter kunnen kopen die hier sinds begin 1900 gevist heeft. Dat wrak, ‘Het Venose Skutien’, hebben de opgeknapt en in oude glorie hersteld”, vertelt Kwakman.

Daarnaast is aan de voormalige zuiderzeekust de afgelopen anderhalf jaar een botterwerf gebouwd. “De laatste is bijna 70 jaar geleden gesloopt, nu kan iedereen weer genieten van dit stukje Vollenhoofsche cultuurhistorie”, vertelt Kwakman als voorzitter van het gezelschap. Met tientallen pensionado’s om zich heen werd de afgelopen jaren gewerkt aan de botter en het ‘botterhuus’.

Vrijdagmiddag werd het geheel feestelijk geopend. De botter werd te water gelaten en liefhebbers konden de werf van binnen bewonderen. Wat niet mocht ontbreken was een vaartochtje met ‘het Venose Skutien’. De komende jaren wordt naast de werf ook een strandpaviljoen gebouwd. In de tijd dat Vollenhove aan de kust lag, was het stadje namelijk een populaire badplaats. “Scheveningen van Noord-Nederland”, roept Kwakman.

Wie nieuwsgierig is naar de nieuwe werf aan de rand van Vollenhove kan zaterdag een kijkje komen nemen. Dan zetten de vrijwilligers nogmaals hun deuren open voor belangstellenden. TV Oost was vandaag te gast op de werf, die uitzending is hier terug te zien.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra