Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
3 februari 2023
Agenda
Active

Tributefestival met ‘vergeten’ artiesten en grote namen

Geplaatst op: 5 juli 2022

De Goudzoekers op bezoek bij Jan Wind van de Jeventa's.

Sint Jansklooster is op 3 juni 2023 het decor voor een groot concert met vergeten artiesten van het Nederlandstalige levenslied. Dat is een initiatief van de ‘goudzoekers’. Zij kondigden onlangs al het boek ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ en voegen daar nu een eigen tributefestival aan toe. “Deze muzikanten verdienen nog één keer een groot podium”, zeggen de goudzoekers. Ook grote namen komen volgend jaar naar Sint Jansklooster.

Liefhebbers van het genre noteren de datum ongetwijfeld nu al roodomrand in hun agenda. Tijdens het festival staan artiesten op het podium die voor het grote publiek onbekend zijn, maar die in de scene een grote naam hebben. Het zijn muzikanten die singles uitbrachten waarvoor verzamelaars nu veel geld betalen. De goudzoekers verzamelen hun verhalen en leggen die vast in een boek dat komend jaar verschijnt.

Over de missie

De groep muziekliefhebbers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis heeft een missie met het boek en het festival. “De wortels van de moderne Nederlandstalige muziek voeren terug naar de tijd van de singles en de elpees. De periode van het zwarte goud is onderdeel van onze geschiedenis, maar de muzikanten krijgen niet het podium wat ze verdienen. Daarin willen wij verandering brengen. Nu kan het nog…”, zeggen de goudzoekers.

Ze spraken in de afgelopen maanden artiesten in alle uithoeken van Nederland. Sommige daarvan zijn landelijk bekend, anderen zijn sterren in hun eigen regio en anderen zijn totaal van het podium verdwenen. De goudzoekers zaten onder meer aan tafel met Ben Cramer, Anneke Douma, Conny van Solingen, de Rianta’s, Ernie Bender en Tek Houkes. Ook zijn ze nog steeds op zoek naar vergeten parels, zoals zangeres Lola die volledig van de aardbodem verdwenen lijkt.

De goudzoekers willen deze artiesten nog eenmaal bedanken voor hun bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur. Dat gebeurt tijdens een groots opgezet festival in Sint Jansklooster waarop ook het boek wordt gepresenteerd. De vergeten artiesten delen dan het podium met toppers van nu. Namen maakt de organisatie de komende periode bekend.

Website online

Dat gebeurt onder meer op de website www.hetvergetenzwartegoud.nl die nu online is. Daarop vertellen de goudzoekers alles over hun zoektocht naar de vergeten artiesten. Volg het nieuws ook via Facebook of Instagram via @hetvergetenzwartegoud.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Leistra