Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
3 februari 2023
Agenda
Active

Vollenhove maakt zich op voor de kleurrijkste dag van het jaar

Geplaatst op: 26 augustus 2022

Stil was het nooit in het voormalige Zuiderzeestadje Vollenhove. Ondanks de coronamaatregelen, vonden er alternatieve evenementen voor het jaarlijkse Bloemencorso plaats. Het Dahliafestival van vorig jaar mocht dan een succes zijn, de optocht met huizenhoge praalwagens en bekende show- en marchingbands werd ontzettend gemist. Nu het na twee ‘Corsoloze’ jaren weer mag, heerst er dan ook een uitgelaten sfeer. ‘‘Dit wordt grandioos mooi!’’

Bloemenvelden vol dahlia’s, bouwers die in gekleurde T-shirts naar hun groep fietsen. Het voelt als vanouds in en rondom Vollenhove. Afgelopen zaterdag bleek tijdens de drukbezochte Open dag mét Dahliaroute dat de belangstelling dit jaar ongekend groot is. Publiek, organisatie en wagenbouwers: iedereen heeft zin in aanstaande zaterdag 27 augustus. Dan vindt Corso Vollenhove, één van de grootste bloemenoptochten van Nederland, plaats.

Han Knol, voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) is net zo opgetogen. ‘‘Na twee jaar van afwezigheid en het alternatieve Dahliafestival van 2021 is het dit jaar weer mogelijk om te genieten van het rijdend Bloemencorso. Aankomende zaterdag is er van alles te beleven in de binnenstad! Ik wens alle wagenbouwers van jong tot oud succes met de bouw van hun creaties en hoop dat bezoekers weer mogen genieten van de kleurrijkste dag van het jaar.’’

Grootste wagen

Voor de jonge groep Geniaal, te vinden aan de Steenwijkerweg richting Marknesse, is het een reden om flink uit te pakken. Ze begonnen bij het Kindercorso en deden daarna mee als aspirant. ‘‘Dit wordt de zesde ‘grote wagen’ en onze grootste wagen ooit’’, doen leden Jasper Rook en Tristan Visscher trots uit de doeken. De twee vormden zaterdag het ontvangstcomité. Ze zien een groei van het aantal leden. ‘‘Het begint te lopen met 29 leden, we hebben er dit jaar vijf bij.’’

Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de 9,5 meter hoge en 10 meter lange wagen ‘Boruca’, over een inheemse stam uit Costa Rica en hun bijzondere maskers. ‘‘We gaan hiervoor 270.000 dahlia’s gebruiken plus een heleboel laurierbladeren.’’ Met het ontwerp van bekende namen als Marcel Santbergen en Patrick Kats, hopen ze hoge ogen te gooien. ‘‘Onze beste notering in het klassement was een negende plek. We willen echt een stap maken. Fatal, watch your back!’’, lachen de heren.

Jubileum met Rembrandt

Maar ook Fatal Attraction gaat vol gas met een bloemenaantal van rond de 400.000. De groep was de winnaar van het laatste Corso met de creatie ‘Medic!’ en dit jaar willen ze ‘‘Iedere bezoeker weer in het hart raken’’. Het zogenoemde blauwe leger bouwt in de monumentale Vlasschuur aan de Flevoweg aan ‘Maak ons groots’, een eerbetoon aan één van Nederlands bekendste schilders: Rembrandt van Rijn. Ze vieren hiermee hun 30-jarig jubileum.

Net over de Vollenhoverbrug werkt Stark Wark aan ‘Smokkelaar’. ‘‘Een uitdaging, want we zijn over het algemeen beter in dieren maken en dit wordt een mensfiguur’’, stellen de bouwers. Voor dit jaar hebben ze een wat kleiner bloemenaantal nodig, 250.000 dahlia’s, maar klein wordt de wagen allerminst. ‘‘Het gaat om een open constructie. We bereiken een hoogte van zo’n 11 meter en een lengte van 16.’’

Volop beweging

‘‘We mogen weer’’, zegt Rick Smit blij. Samen met een commissie maakte hij het ontwerp voor ‘zijn’ ’t Jakan. ‘‘De opkomst valt niks tegen. Mensen die je normaal gesproken de laatste weken ziet, zijn er nu al maanden bij.’’ Er is geen jeugdwagen meer, want de jeugd is inmiddels oud genoeg om aan de hoofdwagen mee te werken. ‘‘De ouderen verdwijnen wat op de achtergrond. Wij mogen alles zelf doen. Al maak je fouten, daar leer je van.’’ Op de bouwlocatie aan de Blokzijlerweg, krijgt een enorme mechanische stier steeds meer vorm. ‘‘Tot voor kort hebben we ons volledig gericht op techniek en beweging.’’

Venomenaal heeft juist voor het eerst een wagentje voor het Kindercorso. Voor het Middag- en Avondcorso duiken zij de speelhal oftewel ‘Arcade’ in. ‘‘Er komen ruim 200.000 bloemen op. Onder andere de beeldschermen van de speelautomaten gaan bewegen, om dat mogelijk te maken zit er negen man figuratie in de wagen.’’

Bij Nameless is men mysterieuzer. ‘‘Ja het beweegt, maar laat je verrassen’’, aldus voorzitter Jeroen Santbergen. De groep zorgt er op originele wijze voor dat het niemand kan ontgaan dat aanstaande zaterdag de ‘SC Pioneer II’ terug op aarde komt. Ze plaatsen iedere week video’s op de social media en inwoners van Vollenhove kregen onlangs een ansichtkaart toegestuurd vanuit de ruimte. ‘‘Miljardair Elon Nuts ging eind juli, samen met een onbekende reisgenoot, op de eerste maanvakantie in de geschiedenis. Na een aantal fantastische weken komen ze terug naar aarde en daar zijn wij met z’n allen bij.’’

Recordaantal dahlia’s

In totaal zal er een kleine vier miljoen dahlia’s worden gebruikt in Vollenhove. ‘‘Een recordaantal!’’, concludeert Ruben Straatman. Hij regelt de inkoop voor de Stichting Bloemencommissie Vollenhove. ‘‘Er zijn richting de 9.000 kisten besteld, 1.000 kisten meer dan bij het laatste Corso. Vooral de kleur zwart is populair dit jaar.’’ Bloemen komen uit plaatsen als Loenhout (BE), Zundert, Rekken, Beltrum, Lichtenvoorde, Valkenswaard, Eelde, Sint Jansklooster en Vollenhove zelf.

Het was nog even spannend of er voldoende dahlia’s zouden zijn. ‘‘Vanaf 2014 is dat afwachten. Nu werden er meer besteld, dus we wisten niet hoe dat zou lopen. Het gaat lukken, maar het houdt niet over. We zitten in een druk weekend, want naast Vollenhove zijn er andere Corso’s in Europa.’’ Hoe staat het na de hitte van de afgelopen tijd, met de kwaliteit? ‘‘De bloemen zijn iets kleiner en de opkomst is in sommige plaatsen minder.’’ Aanstaande woensdag is de eerste verdeling van de dahlia’s en daarna kan het prikken beginnen.

Weekprogramma

De feestweek ging van start op dinsdagavond 23 augustus met een muzikale rondgang van verschillende muziekkorpsen door Vollenhove om 19.00 uur. Aansluitend was er om 20.00 uur de Dahliaprinses en -prins verkiezing in de feesttent. Op woensdagavond was er een spelletjesavond en op donderdag een 65+ middag. Op zaterdag start de dag om 10.00 uur met het Kindercorso.

Vanaf 14.00 uur is het zover en trekt de bonte stoet van praalwagens, figuratie en gerenommeerde muziekkorpsen door de gezellige binnenstad. Met Margrietha Versprille als Dahliakoningin 2022. Tussendoor is er om 16.30 uur de Bandshow en dan begint het sfeervolle Avondcorso om 20.00 uur. Voor de inwendige mens is er een festival met foodtrucks. Tickets voor dit onvergetelijke dagje uit zijn de hele week nog online te bestellen en op de dag zelf aan te schaffen bij de kassa’s. Kijk voor meer informatie op: www.corso-vollenhove.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Leistra