Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
9 december 2023
Agenda
Active

Steenwijkerland verhoogt energietoeslag met 500 euro

Geplaatst op: 20 september 2022

De energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen is verhoogd van € 800 naar € 1.300. Het Rijk heeft hiervoor onlangs aan gemeenten extra geld beschikbaar gesteld.

Wethouder Trijn Jongman is blij met de maatregel: ‘We zien dat mensen het echt nodig hebben. Als gemeente hebben we daarom gezegd: we leggen er geld bij en verruimen de regeling zodat er meer huishoudens gebruik van kunnen maken. Concreet betekent dit dat de energietoeslag geldt voor huishoudens die een inkomen hebben tot 130% van de bijstandsnorm. Op onze website kun je in het overzicht ‘inkomens- en vermogensgrenzen’ zien welke bedragen daarbij horen. Die zijn namelijk afhankelijk van je gezinssamenstelling.’

Inwoners die vóór 1 oktober 2022 al de energietoeslag van € 800 hebben gekregen, hoeven niets te doen. Zij krijgen de extra toeslag van € 500 vóór het einde van het jaar automatisch op hun rekening.

De energietoeslag is bedoeld als financiële steun in de rug vanwege de hoge energieprijzen. Het gaat om een eenmalige vergoeding. Eerder was dit bedrag vastgesteld op € 800. Nu is de energietoeslag verhoogd naar € 1.300. Inwoners die eerder al de toeslag van € 800 hebben gekregen of voor 1 oktober een aanvraag hebben gedaan, hoeven niets te doen. Zij krijgen de extra energietoeslag automatisch op hun rekening.

Energietoeslag aanvragen kan tot en met 31 december

Wethouder Trijn Jongman: ‘Nog niet iedereen weet hoe hoog de energierekening straks wordt. Zij krijgen die informatie pas in december. Ze weten nu dus ook nog niet of er financiële problemen gaan ontstaan. Daarom hebben we de termijn om de energietoeslag aan te vragen verruimd naar 31 december 2022. Inwoners die nog geen aanvraag hebben gedaan, maar wél voor de energietoeslag in aanmerking komen, kunnen de toeslag dus nog tot 31 december aanvragen. Goed om te weten.’

De energietoeslag kan aangevraagd worden via www.steenwijkerland.nl/energietoeslag. Inwoners die daar hulp bij nodig hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente of met Sociaal Werk De Kop. Elke dinsdag en woensdag kunnen inwoners tussen 9.00 en 12.00 uur ook binnenlopen tijdens het spreekuur in het gemeentehuis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Leistra