Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
25 april 2024
Agenda
Active

Veno en Klooster knallen er weer op los

Geplaatst op: 31 december 2022

door: Jacqueline Meijer

Het carbidschieten is, naast de oudejaarshuisjes, een echte traditie op oudjaarsdag en sinds de jaren zeventig uitgegroeid tot een meer sociale activiteit.

Helaas zat het weer niet mee vandaag maar tussen de buien door was het dan ook vandaag weer een gezellig samenzijn op de diverse aangewezen locaties.

Om ervoor te zorgen dat de situatie veilig blijft en er zo min mogelijk overlast ontstaat, gelden er wel een aantal regels waar iedereen zich tijdens het carbidschieten aan moet houden. Zo mag je binnen de bebouwde kom alleen carbidschieten op de door de gemeente aangewezen locaties. Buiten de bebouwde kom mag het op particuliere grond, met toestemming van de eigenaar uiteraard. Ook mogen de  melkbussen die worden gebruikt niet groter zijn dan 50 liter.

In Vollenhove wordt er met grote ‘carbidkanonnen’  geschoten op het land naast het voetbalveld en ook op het grasveld aan de Bentstraat staan de bussen op rij.

In St. Jansklooster mag men carbidschieten op het evenemententerrein en dat wordt ook daar volop gedaan. Met z’n allen op rij, zittend op de melkbus. Het is daar letterlijk en figuurlijk een gezellig warm samenzijn. In het midden wordt een megavuur gestookt in zo’n 5 meter hoge kachel, een bezienswaardigheid.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra