Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
19 april 2024
Agenda
Active

50 jaar CPB: neuzen zelfde kant op en tikkeltje eigenwijs

Geplaatst op: 30 januari 2023

Jannes Wink, Jan van de Belt, Klaas Naberman, Joop Ouderling en Nelie Bultsma Knol.

De feestmuts kan op bij de Christelijke Partij Burgerbelangen. Deze week viert de partij namelijk haar 50e verjaardag. Een feestje met een gouden randje, want de partij staat er goed voor.

Van een soepele ‘bevalling’ was 50 jaar geleden geen sprake. Klaas Naberman, inmiddels erelid van de partij, kwam in de raad namens de CHU (voorloper CDA, RJ). Daar was iedereen gecharmeerd van. Daarom besloot de inwoner van Sint Jansklooster, met zijn zetel op zak, om vier maanden na de verkiezingen uit de CHU te stappen. Christelijke Partij Brederwiede was geboren én de Christelijke Arbeiders Partij sloot zich in 1973 ook ook aan bij de fractie van Naberman.

In de loop der jaren groeide de partij, kwam de CPB in coalities en werd Klaas Naberman wethouder. Echter werd Brederwiede in 2001 samengevoegd met IJsselham en Steenwijk tot één gemeente. De B stond daarmee niet langer meer voor Brederwiede maar voor Burgerbelangen. Gelukkig was CPB echter niet met die gemeentelijke fusie. ‘Nog steeds niet, de vlag gaat uit als Brederwiede weer zelfstandig zou worden’, zegt partijvoorzitter Geuje Rook onverschrokken. ‘Steenwijk voelt voor ons ver weg, van cohesie is geen sprake. We zijn echt een partij die nog altijd een sterke binding heeft met het ‘onderste’ gedeelte van Steenwijkerland’, benadrukt Rook.

Misschien zou je de CPB kunnen zien als de christelijke voorloper van het nu zo succesvolle ‘BBB’. De partij heeft hart voor de boer, oog voor leefbaarheid in kleine kernen en kan omschreven worden als de stem van en voor het platteland. ‘In dat opzicht is er in die vijftig jaar weinig veranderd. Voorzieningen in de dorpen, aanleg van nieuwe woonwijken, werkgelegenheid en recreatie zijn eigenlijk altijd al onze belangrijkste speerpunten geweest’, zegt Geuje Rook.

Er is nog altijd veel steun voor een lokaal conservatief geluid. Dat bleek ook tijdens de verkiezingen in 2021, toen de partij vijf zetels behaalde. ‘Het grootste aantal sinds 2001’, zegt Rook tevreden. ‘De ontkerkelijking valt hier nog mee én mensen die minder met het geloof hebben weten onze partij ook te vinden’, zegt Rook. Ondanks de mooie overwinning, valt er nog wat oud zeer te proeven. CPB werd buiten de coalitie gehouden ondanks de flinke winst. ‘Maar we blijven opkomen voor de kernen. We hebben onszelf voorgenomen om positief-kritisch te zijn tegenover het college’, benadrukt de partijvoorzitter.

Afgelopen week werd het jubileum gevierd in dorpshuis Sint Janskamp. Daar gaan leden met elkaar in gesprek en heffen ze het glas. ‘We zijn iedere dag dankbaar dat we weer de kracht ontvangen om ons in te zetten voor wat echt belangrijk is voor onze inwoners en hopen dit nog heel lang te kunnen doen’, besluit Rook.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra