Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
24 april 2024
Agenda
Active

Kloosternaren dirigeren SDG tijdens ‘Maestro’

Geplaatst op: 27 februari 2023

Menigeen denkt dat een dirigent het makkelijk heeft: een beetje het ritme aangeven en dat is het dan wel. Als het orkest of het koor het stuk goed kent, kan hij er zelfs wel voor weggaan.

Maar niets is minder waar. Dat is pas echt duidelijk geworden toen het tv-programma MAESTRO werd uitgezonden. Dirigeren is werken, met je lichaam maar vooral ook met je emoties. Ook moeten je oren voortdurend op scherp staan en je ogen moeten alles zien. Je moet daarnaast ook de partituur kunnen lezen en overbrengen op het koor of orkest. Zowaar, geen kleinigheid.

En dat ervaren momenteel vier bekende gezichten van Sint Jansklooster nu al ruim twee weken. Kunstenaar Albert Weijs, manueel therapeut Engel Sinke, café- en restauranthouder René Kuijpers en mede-dorpshuisbeheerder Roeleke Ziel zijn door de chr. muziekvereniging Soli Deo Gloria Sint Jansklooster uitgenodigd om mee te werken aan MAESTRO, georganiseerd door de muziekvereniging zelf. De dame en de drie heren waren verrassend genoeg meteen bereid om mee te doen.

Niet wetend waar ze aan begonnen, hebben ze inmiddels al een paar keer gedirigeerd voor de malletband en de fanfare van SDG. Hun eerste (en ook tweede) keer ging gepaard met bloed, zweet en tranen. Toch blijken ze verrassend genoeg over een gedrevenheid en fanatisme te beschikken waarvan ze niet wisten dat ze dat op muzikaal gebied zouden hebben.

Naast die gedrevenheid viert vooral de humor en het onderlinge plezier hoogtij, zowel bij de muzikanten als bij de dirigenten. De dirigentenwedstrijd wordt gehouden op zaterdagavond 4 maart in dorpshuis de Sint Janskamp en wordt gepresenteerd door Rienco Bovendeur.

De dirigenten worden beoordeeld door een jury die zal bestaan uit de dirigenten Wilfred Grootenhuis (dirigent fanfare SDG) en Marinus Schoonewelle (dirigent malletband SDG) samen met titelhouder Maestro 2015 Ap Mooiweer. De jury zal daarnaast gebruik maken van publieksstemmen. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra