Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
29 maart 2024
Agenda
Active

Aan de slag voor een afvalvrij Vollenhove: doe je mee?

Geplaatst op: 1 maart 2023

(Ingezonden) Zwerfafval. Als je goed kijkt, vind je het overal om je heen. In de berm, langs fiets- of wandelpaden en soms gewoon op straat. Plastic verpakkingen, stukjes papier en lege blikjes. Stichting JY doet verzamelt het jaar rond zwerfafval. Tijdens de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon op zaterdag 18 maart doet ze er graag een schepje bovenop. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Doe je mee?

De omgeving waarin we leven is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. JY en haar werk en ontmoetingslocatie Pand 17 vinden het belangrijk dat die leefomgeving schoon, groen en duurzaam blijft. Els Dikken van JY: ‘Elk jaar doen we mee met de Landelijke opschoondag. En dat doen we het liefst samen met mede-inwoners van Vollenhove.’

‘We nodigen dan ook iedereen uit Vollenhove en omgeving uit om ons in de ochtenduren van zaterdag 18 maart te komen helpen. Dan gaan we samen aan de slag. Het kost slechts een paar uur van je tijd en wij zorgen voor de benodigde spullen. Daarnaast krijg je er natuurlijk ook een gezonde dosis buitenlucht bij én natuurlijk de gezelligheid van alle andere afvalverzamelaars.

Neem gerust een vriend of vriendin, je buren, je kinderen of een kennis mee. We zijn die dag met veel vrijwilligers en ervaren ‘afvalverzamelteams’ uit Vollenhove. Er is dus altijd wel iemand waarmee je samen het zwerfafval kunt verzamelen. Zo maken en houden we samen Vollenhove mooi schoon.

Hoe doe je mee?

Op zaterdag 18 maart starten we onze Opschoondag bij Pand 17 aan de Weg van Rollecate 17b in Vollenhove. We starten daar om 09.30 uur met een bakje koffie of thee met lekkers van Pand 17. Om 10.00 uur splitsen we op in kleinere groepen. Je krijgt van ons het benodigde opruimmateriaal en we verspreiden ons door Vollenhove voor het verzamelen van zwerfafval.

Rond het middaguur ronden we af en brengen we al het verzamelde afval weer naar het startpunt. Natuurlijk laten we je dan niet met een lege maag naar huis gaan. Ter afsluiting is er heerlijke eigengemaakte soep met belegde broodjes.

Afvalmonsters maken

Zwerfafval hebben we liever niet in onze leefomgeving. Dit afval is echter wel geschikt om leuke en gekke dingen van te maken. Het stimuleert de fantasie en al dat knutselen is goed voor de coördinatie en ontwikkeling. Voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd organiseert Pand 17 (Weg van Rollecate 17b) op zaterdagmiddag 18 maart om 13.00 uur een kinderworkshop ‘Afvalmonsters’.

Monsters heb je in alle vormen en maten met allerlei bijzondere eigenschappen. Ben je nog geen 13 jaar en kom je uit Vollenhove of omgeving, dan ben je van harte welkom. We zijn nu al benieuwd naar alle gerecyclede creaties!  Bij JY knutselen kost trouwens niets, dat is helemaal voor nop. Meld je nog wel even aan: info@pand-17.nl? Dan weten we dat je komt.

Het restmateriaal en afval van de workshop is uiteraard schoon zodat er naar hartenlust mee kan worden geknutseld en geëxperimenteerd.

Blijvend afvaldepot zwerfafval

Elke week gaan JY en Pand 17 Vollenhove in om zwerfafval op te ruimen. Zo houden we de buurten en wijken mooi schoon. Vrijwilligers kunnen we altijd gebruiken. Dus heb je tijd en gelegenheid, sluit dan aan wanneer je kunt! Ga je liever zelf op pad, dan kun je bij Pand 17 materialen lenen en jouw ingezamelde afval daar inleveren. Pand 17 is namelijk een vast uitgifte- en verzamelpunt van zwerfafval uit Vollenhove.

Programma 18 maart 2023

09.30 uur    Verzamelen bij Pand 17 met koffie, thee en lekkers
10.00 uur    Start van de opruimroute
12.00 uur    Einde opruimroute bij JY met soep en broodjes
13.00 uur    Kinderworkshop ‘Afvalmonsters’ bij Pand 17

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra