Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
19 maart 2024
Agenda
Active

Bestuursrechter oordeelt: Royal Huisman mag uitbreiding voortzetten

Geplaatst op: 9 maart 2023

Foto: Royal Huisman - Tom van Oossanen

Royal Huisman in Vollenhove mag doorgaan met de uitbreiding van twee scheepsbouwhallen. Een inwoner van Vollenhove wilde enkele weken geleden bij de bestuursrechter een bouwstop afdwingen. Dat is niet gelukt, zo blijkt uit de uitspraak die de Rechtbank donderdag publiceerde.

De scheepsbouwer aan de rand van Vollenhove heeft momenteel vier loodsen. Daarvan wordt er momenteel al één met ongeveer 15 meter verlengd. Volgens het bedrijf is dat nodig omdat er een jacht wordt gebouwd van 85 meter, terwijl in het verleden enkel zeil- en motorjachten werden gebouwd tot een lengte van 80 meter. De benodigde vergunningen en papieren rolden binnen, waarna de eerste heipalen de grond in werden gestampt. De zaak staat los van plannen om het zwembad te laten verkassen voor nog verdere uitbreiding. In dit geval wil Huisman alleen een stuk bij een loods aanbouwen.

De gemeente Steenwijkerland verleende destijds een vergunning voor de verdere uitbreiding: “De omgevingsdienst heeft onderzoek gedaan. Daaruit blijkt ook dat er geen toename is van milieubelasting.” De omwonende van de scheepswerf was het daar niet mee eens. Volgens hem bracht de uitbreiding nadelige effecten met zich mee voor mensen en dieren in de omgeving. De bezwaarmaker vond dat de habitat- en stikstofwet naast de uitbreidingsplannen gelegd had moeten worden.

Huisman gaf destijds aan dat de werf na de uitbreiding niet meer gaat uitstoten: “De productie gaat namelijk niet omhoog. Het is niet zo dat er meer schepen gebouwd gaan worden of er meer spuiters in de loods aan het werk gaan. De uitstoot blijft dus gelijk. De bezwaarmaker beroept zich op aannames.”

De bestuursrechter concludeert nu dat de gemeente Steenwijkerland de vergunning terecht heeft verleend. Ook concludeert hij dat de bezwaarmaker zijn standpunten over natuur- en milieuschade niet kan onderbouwen met gegevens. Het verzoek om een voorlopige bouwstop is daarom ook afgewezen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra