Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
28 maart 2024
Agenda
Active

(Nog) geen kampioenschap voor voetbaldames VHBS

Geplaatst op: 5 juni 2023

VHBS had een flinke ploeg aan fans meegenomen. (foto: Henk Kuik, tekst Geanne van de Belt)

Na een maand vol wedstrijden en een mooi seizoen was het dan eindelijk zo ver: zaterdag 3 juni speelden de dames van VHBS (combinatieteam van SVBS Belt Schutsloot en VHK Sint Jansklooster) de kampioenswedstrijd in Steenwijk. De Steenwijkse vrouwen staan derde en zouden ongeacht de uitslag ook derde eindigen dit seizoen.

De afgelopen maand voetbalde VHBS elke week minimaal twee keer, dus er werd enorm toegeleefd naar deze wedstrijd. Dinsdag 30 mei werd er met 5-2 gewonnen van Akkrum, de laatste grote hobbel. Het betekende dat op zaterdag 3 juni het tweede kampioenschap op rij zou kunnen worden gevierd.

De spanning bij de dames van Bert Laan zat er goed in. Er werd weinig gesproken en de zenuwen gierden door het lijf. We arriveerden vroeg in Steenwijk, dus hadden alle tijd voor omkleden en een warming-up. Bert had zijn praatje al in de kleedkamer van SVBS gedaan: het zou vandaag aankomen op een aantal “G’s” waarvan genieten er eentje was. Hij gaf aan trots ze zijn op zijn team, die zo hard gewerkt had om hier te komen. Tijd om er van te gaan genieten.

Een supportersbus kon niet worden geregeld ivm de nacompetitie, maar dit weerhield de supporters niet om in grote getale op deze wedstrijd af te komen. De dames van VHBS VR2 hadden zelfs een spandoek gemaakt. Het veld van Steenwijk lag er beroerd bij: er was in tijden niet gesproeid en op sommige plekken leek het eerder een zandbak dan een voetbalveld.

De wedstrijd begon paniekerig: de dames van Bert waren enorm gespannen en kwamen niet echt in hun eigen spel. Toch creëerden ze vrij snel grote kansen. Dat deze er net niet ingingen was jammer, maar gaf wel aan dat ze door de verdediging konden komen. Uiteindelijk komt VHBS door Anne Ruiter op voorsprong. 1-0! Dit feestje was echter van korte duur, want Steenwijk maakte niet snel daarna de 1-1 na een goed uitgespeelde aanval.

Inmiddels gaat de scheidsrechter een steeds grotere rol spelen. Vanaf het begin leek hij de aanvoerdster van VHBS al erg goed in de gaten te willen houden: het was Charlotte de Goede (C) die meerdere keren om erg kleine dingen (of zelfs niets) werd teruggefloten. Vlak voor rust krijgt ze een gele kaart en moet dus 10 minuten op de bank plaatsnemen.

Tijdens de rust geeft Bert aan dat er meer strijd mag komen, de duels feller moeten en de wedstrijdmentaliteit wat te wensen overliet. “Geloof in jezelf dames, kom op!”
Niet lang na rust maakt Steenwijk door middel van een mooi afstandsschot de 2-1. Daarna mag Charlotte het veld weer in. VHBS pakt het paniekvoetbal weer op en zoekt driftig naar openingen. Een aantal mooie aanvallen volgen, waarna Chayenne Jonkman de gelijkmaker op haar naam zet: 2-2! Wat zijn ze blij en het publiek ontploft. Nu volhouden!

Er volgen wat kansen, maar de frustraties in het veld nemen toe: VHBS wordt veel teruggefloten en Steenwijk zet meer druk. Anne Ruiter krijgt de 2-3 op haar schoen, maar raakt de paal. De supporters aan de kant beginnen zich meer te ergeren aan de beslissingen van de scheids en ook dit heeft zijn weerslag op de staf en spelers.
En ineens is daar een klein wonder: VHBS krijgt een vrije trap die Kim Ruiter fantastisch voor de goal krult. Zusje Anne tikt hem via de verdediger van Steenwijk in de goal, 2-3!

De dames van VHBS vierden al een feestje, maar helaas, ook hier pakt de scheidsrechter even zijn momentje: hij keurt de goal volledig onterecht af. Vanaf dat moment weet je dat de wedstrijd de andere kant op gaat vallen en dat het onmogelijk is om hier te gaan winnen. Steenwijk maakt de 3-2 na een makkelijk gegeven vrije trap en de scheids fluit niet lang daarna (te vroeg) af. VHBS droop af. Woede, ongeloof en teleurstelling namen de overhand en zelfs na de wedstrijd pakt de scheids zijn moment door Chayenne Jonkman een rode kaart te geven.

Natuurlijk had VHBS het eerder kunnen beslissen en zijn er bij de tegengoals fouten gemaakt. Was het de druk? De wedstrijdspanning? Het is te makkelijk om te zeggen dat het aan de scheidsrechter lag, maar we kunnen wel stellen dat dit een wedstrijd was die VHBS niet had kunnen winnen. En dat is triest, maar het is niet anders. We hadden gehoopt op wat anders, maar moeten ons erbij neerleggen. Laten we de eer maar aan onszelf houden en Steenwijk feliciteren met de winst.

En de lachende derde? Dat is concurrent QVC. Als ze aanstaande woensdag winnen, dan zijn ze kampioen op doelsaldo. Ze spelen dan tegen VVI (Idskenhuizen). Grappig toeval: ook QVC heeft van Steenwijk verloren. Nog toevalliger: de scheidsrechter van dienst was dezelfde als vandaag.

Alle toeschouwers ontzettend bedankt voor de support! Ook willen we Dick Meijer van Meijer Carpets bedanken voor de shirts en Rook Bedrijfskleding voor de snelle acties. Gauw vergeten en op naar volgend seizoen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra