Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
22 juli 2024
Agenda
Active

Doe mee aan de Plastic PeukMeuk actie

Geplaatst op: 2 juli 2024

In Nederland belanden naar schatting jaarlijks miljarden sigarettenpeuken op straat. Deze peuken zijn met afstand het meest gevonden en giftigste zwerfafval. Daarom komt Stichting Duurzaam Steenwijkerland in actie op zaterdag 6 juli tijdens de Plastic PeukMeuk 2024. Op deze dag zetten opruimhelden in heel Nederland zich in om peuken te rapen en te tellen. Vorig jaar stond de teller na deze actiedag op ruim 600.000 peuken. Help je ook mee? 

Microplastics

In Nederland worden elk jaar zo’n 10 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belanden twee op de drie peuken niet in de asbak, maar op straat, in de natuur of in het water. Dagelijks komt dit neer op een vrachtwagenlading vol aan peuken. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van een soort kunststof en breken niet af. Ze vallen uiteen tot microplastics. Deze deeltjes belanden in het milieu en hopen zich daar op. Ze komen voor in het water, in de lucht en in de grond. En uiteindelijk ook in ons voedsel.

Vervuilend

Sigaretten zitten bovendien vol chemische stoffen. Al die chemicaliën stapelen zich op in het filter. Veel van die toxische stoffen lossen op in de bodem en het water. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat één enkele peuk tot 1000 liter water kan verontreinigen.

Plastic Peuken Collectief

Daarom organiseert het landelijke samenwerkingsverband Plastic Peuken Collectief op zaterdag 6 juli de Plastic PeukMeuk Actie. Wereldwijd en dus ook in heel Nederland worden die dag peuken geraapt. Meer informatie over dit collectief vind je op www.plasticpeukencollectief.nl

Kom in actie in Steenwijkerland

“Zaterdag 6 juli verzamelen we om 11.00 uur bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. Daar staan de koffie/thee en wat lekkers voor je klaar. We vertellen je meer over de actie en delen al het benodigde materiaal uit: handschoenen, grijpers en vuilniszakken. Vanaf 11.15 uur gaan we in het centrum van Steenwijk peuken verzamelen. Rond 12.15 uur verzamelen we weer in het Infopunt. Alle geraapte peuken doen we in een grote zuil zodat zichtbaar is wat de hoeveelheid is”, vertellen de organisatoren.

Materiaal lenen

Liever in jouw kern, dorp of stad aan de slag? Dat kan natuurlijk ook! Al het materiaal is te leen via het Infopunt Duurzaam Doen. Stuur hiervoor een mail naar info@dzst.nl om je actie aan te melden en benodigdheden op te vragen. We ontvangen graag een foto van het resultaat van de PeukMeuk Actie.

Plastic PeukMeuk blikjes

Gooi peuken dus niet zomaar op de grond, maar doe ze in handige Plastic PeukMeuk blikjes en leeg deze vervolgens in de daarvoor bestemde afvalbak. Je kunt gratis een Plastic PeukMeuk bakje ophalen bij het Infopunt Duurzaam Doen. Stoppen met roken is natuurlijk nog veel beter. Voor jezelf, de medemens én de natuur.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra