Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
16 maart 2025
Agenda
Active

Muziekvereniging SDG viert 125-jarig bestaan

Geplaatst op: 6 februari 2025

Foto's: Tiny Veldman

Muziekvereniging SDG, wat staat voor ‘Soli Deo Gloria’, bestaat 125 jaar. Daarmee is het de oudste muziekvereniging van de streek en dat wordt dit jaar uitbundig gevierd. Voorzitter Wim Lameris is er klaar voor.

Op 8 maart trapt de vereniging af met een Maestroconcert, waarbij ondermeer een dominee en wethouder Trijn Jongman het dirigeerstokje vast gaan houden. Een maand later, op 12 april, wordt ‘Zingend naar Pasen’ gehouden in de Johanneskerk. “Dan willen we de kerk vol hebben”, zegt Lameris, die inmiddels 11 jaar de voorzittershamer draagt.

Op 28 juni pakt de vereniging flink uit door op de velden van VHK een taptoe te houden met VLS Wezep, Showband Urk, Oranje uit IJsselmuiden en Advendo Sneek. De afsluiting is op de oprichtingsdatum, 8 november, met een groots jubileumconcert in de hal van Rook Pijpleidingen in Heetveld.

Over de oprichtingsdatum is in het verleden nogal wat te doen geweest. “Ons archief is in de jaren ‘50 verbrand door een boerderijbrand bij de toenmalige archivaris. Want we dachten altijd dat de oprichting op 26 april 1900 was.”

Maar hoofdmeester Van der Meij, oprichter van de vereniging, werd aangesteld op 1 juli 1900. Dat zou dus niet corresponderen met elkaar. “En toen vonden we een krantenartikel van februari 1951 waarin verslag gedaan werd van een jubileumconcert van het 50-jarig bestaan. Daar stond ook in dat dat in november gevierd was, dus we zijn op 8 november 1900 opgericht”, vertelt Lameris.

Overigens kwam Van der Meij vanuit Kollum. En laat daar nou een muziekvereniging zitten die vorig jaar 125 jaar bestond. “Waarschijnlijk was die meester gewoon geïnteresseerd in muziek”, lacht Lameris.

En van der Meij had de overheid mee, want de vereniging werd met ondersteuning van de politiek opgericht. “Alle oranjefeesten en corso’s zijn in augustus en die zijn een uitvloeisel van de oranjefeesten omdat Wilhelmina toen jarig was. De regering voerde een charmeoffensief om het Koningshuis meer populariteit te geven, dus moest er muziek bij die oranjefeesten komen. En toen is SDG ontstaan”, weet Lameris.

En nu bestaat de vereniging nog steeds, al erkent hij dat het soms wel ‘een stukje overleven’ is. “We hebben vorig jaar besloten om niet meer te marcheren, want het aantal lopende leden werd steeds minder. En je wilt toch ook een beetje representatief overkomen.”

Desalniettemin is er nu een vereniging van ruim 36 leden, waarbij zowel jong als oud vertegenwoordigd zijn. Bijna al die leden hebben wel een familielid dat ook meespeelt met de muziekvereniging. De muziek leverde zelfs meerdere huwelijken op: twee leden die naast elkaar zaten op de repetities zijn inmiddels getrouwd.

En er is nog steeds aanwas. Zo genoot de vorige Maestro-deelnemer Engel Sinke zo van zijn deelname, dat hij na 60 jaar weer muziek ging maken. Dat zorgde ervoor dat hij op 74-jarige leeftijd nog lid werd van de vereniging.

Bijzonder is elk jaar weer de kerstnacht, een traditie die in 1930 startte en slechts 14 keer niet uitgevoerd kon worden. “We beginnen op 25 december om 0:00 met een hele groep bij het dorpshuis met het ‘Ere zij God’. Een groot deel van het dorp loopt dan uit en achter ons aan. We spelen kerstliederen, zitten ergens om 2:00 aan de soep, om 4:00 ergens anders aan de koffie en om 5:30 uur zijn we klaar.”

Voor het jubileum is nu een speciaal logo in het leven geroepen, waarvan ook een vlag is gemaakt. Die vlag is het hele jubileumjaar te zien.

Gepubliceerd door Enrico Kolk

Contour

Leistra