Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
30 april 2024
Agenda
Active

Moerasbos aan Woldweg wordt omgevormd tot hooiland

Geplaatst op: 11 november 2020

Firma A. de Jonge vormt aan de Woldweg momenteel moerasbos om tot hooiland. Met die maatregel vergroot opdrachtgever Natuurmonumenten de overlevingskansen van bijzondere planten en dieren in De Wieden. 

Met het Natura 2000 herstelproject werken overheden en natuurorganisaties aan natuurherstelmaatregelen om de natuur weerbaarder te maken tegen de overbelasting van stikstof. Als onderdeel van het programma versterken Natuurmonumenten en de provincie het karakteristieke laagveenlandschap in De Wieden. Dit betekent dat in De Wieden in totaal 32 hectare moerasbos wordt omgevormd tot hooiland. Bij Zwartsluis gaat het om de noordkant van de Woldweg richting Sint Jansklooster en op een locatie tussen Zwartsluis en Beukers. Dit is naast het gebied dat Natuurmonumenten enkele jaren terug al ontboste. Locatie drie ligt buiten Wanneperveen.

Natuurmonumenten gaat deze plekken ontbossen en nieuwe sloten en greppels graven. “Uiteindelijk ontwikkelen we daarmee op lange termijn veenmosrietlanden en trilvenen, waarin zeldzame dieren en planten leven. Na uitvoerig onderzoek blijken deze locaties daarvoor het meest kansrijk”, vertelde Broer Blaauwbroek eerder namens Natuurmonumenten.

Voor juli 2021 moet de hele klus achter de rug zijn. “De aannemer kan zelf bepalen in hoeveel delen hij de werkzaamheden uitvoert”, aldus Blaauwbroek, die benadrukt dat alleen in het winterseizoen wordt gewerkt. De projectleider verwacht nauwelijks overlast. “Rondom deze locaties zijn geen aanwonenden en alle maatregelen vinden plaats in bestaande natuur. Hooguit zijn enkele vaarwegen tijdens het winterseizoen wat intensiever in gebruik.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra