Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
16 mei 2024
Agenda
Active

Bar Saantje al 40 jaar een begrip in Vollenhove

Geplaatst op: 12 november 2020

archieffoto 2020

Een groot feest zit er niet in. “Dat komt volgend jaar wel”, vertelt Jan. Maar ondanks dat heeft Bar Saantje wel iets speciaals te vieren. Al veertig jaar is Jan Winter uitbater van de kroeg aan het Kerkplein in zijn geboorteplaats.

Mensen zouden haast vergeten dat hij 65 jaar geleden in Vollenhove ter wereld kwam als ‘Jan Winter’. Voor tal van mensen komt de naam ‘Saantje’ veel bekender voor. Zo stelt hij zich overigens ook voor. “Die naam kreeg ik als klein kind. De term ‘Poep in’t laatje’ kon ik niet uitspreken, in plaats daarvan zei ik Saantje”, vertelt hij. Die verbastering heeft hem zijn hele leven achtervolgd. Hij heeft aan zijn uitspraak als kleuter zelfs de naam van zijn café te danken.

Vijftig jaar geleden begon hij als scholier te werken voor de toenmalige uitbater De Vries. Het werken in de horeca had Jan overigens niet van een vreemde, zijn vader was altijd druk met het exploiteren van feesttenten. Toch ging Jan in eerste instantie niet aan de slag in de horeca. “Lubbers nam het café over van De Vries en ik ging aan het werk bij het waterlab in de polder. Maar op den duur ging Lubbers d’r uit en kreeg ik de mogelijkheid om de boel voort te zetten”, legt Jan uit.

“Achteraf maar goed dat ik dat gedaan heb, een paar jaar later sloot het waterlab. Ik heb het café trouwens eerst nog drie jaar gehuurd. Daarna hebben we het gekocht”, vertelt Winter. Met ‘we’ doelt hij op zijn voormalige vrouw die later zijn compagnon werd. Hun kinderen zaten in eerste instantie ook bij het bedrijf in. “Maar m’n dochter ging vanwege de liefde naar Noord-Brabant en mijn zoon werkt als manager in een supermarkt. Helaas, dus geen opvolgers in de familie”, mijmert Winter.

Desondanks mag hij zelf maar wat graag hard werken. “60 tot 70 uur maak je zo. Ik ben echt nog geen enkele dag met tegenzin naar het werk gegaan.” Ondanks zijn respectabele leeftijd staat hij nog regelmatig tot in de vroege uurtjes achter de tap. “Zeker, en al helemaal mooi dat de jongelui naar je vragen als je een avondje vrij bent”, vertelt Jan, horecaman in hart en nieren. Inmiddels runt hij Saan met zijn huidige vrouw Janneke. “Haar moeder had altijd een patatkraam in Klooster, waar nu de muziekkoepel staat.”

Het 40-jarig jubileum moet hopelijk volgend jaar groots gevierd worden. “Dit was een beroerd jaar, geen Corso, geen Pleinpop. Dat zijn altijd dingen waar ik naar uitkijk, dan komen veel oud-Venosen weer even terug. Nee, dit jaar is niet veel soeps. Gelukkig hebben we de snackbar met bezorgservice nog nu het café niet open kan. Maar volgend zomer houden we hopelijk groot feest, net zoals we dat deden bij het 12,5- en 25-jarig jubileum”, sluit ‘Saantje’ af.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra