Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
15 mei 2024
Agenda
Active

Eerste overnachtingsvoucher uitgereikt aan deelnemer Riet uit de regio

Geplaatst op: 11 december 2020

Vanmiddag reikte gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel aan deelnemer Gert ter Horst van het project Riet uit de regio de eerste voucher uit voor een overnachting in de Weerribben-Wieden. Boerderijeigenaren die aan het project meedoen krijgen hiermee de gelegenheid om de herkomst van het riet op hun dak optimaal ervaren.

De boerderij van Ter Horst aan de Holsenerweg in Hellendoorn is de één van de eerste boerderijen binnen Riet uit de regio waarvan de gehele kap is vervangen met riet uit de Weerribben-Wieden. ‘Ik was blij met de kans om aan het project mee te doen’, legt Ter Horst uit. ‘Ons vorige riet was wel vijftig jaar oud, en met dit nieuwe rieten dak kan onze boerderij opnieuw weer vijftig jaar vooruit.’ Tijdens de komende winter zal Ter Horst zijn voucher inwisselen voor een overnachting bij hotel Het Rietershuijs in Kalenberg, in het hart van de Weerribben-Wieden. In deze periode wordt er volop riet geoogst, zodat hij met eigen ogen kan zien waar het riet op zijn eigen dak vandaan komt. ‘Voor veel Sallanders is de Kop van Overijssel relatief onbekend terrein’, aldus Ter Horst. ‘Je komt vanuit hier gezien niet zo snel achter Zwolle. Terwijl het met zijn vele water en rietkraggen een totaal ander gebied is dan de rest van de provincie.’

Met het project Riet uit de regio slaan de Overijsselacademie, Monumentenwacht, de Overijsselse boerderijenstichtingen en de riettelersverenigingen uit de Kop, met steun van de provincie Overijssel, de handen ineen om het gebruik van riet uit de Weerribben-Wieden op historische boerderijen en bijgebouwen in de provincie te stimuleren. Uit de ruim 90 aanmeldingen zijn zo’n 50 boerderijeigenaren geselecteerd die een steuntje in de rug ontvangen om hun dak te dekken met Weerribben-Wiedenriet. ‘We vinden het als provincie belangrijk om met onze regeling Het verhaal van Overijssel projecten als deze te stimuleren’, aldus gedeputeerde Roy de Witte. ‘We houden op deze manier namelijk ons agrarische erfgoed in stand, waarbij het veel duurzamer is om riet uit onze eigen achtertuin te gebruiken. Het is daarnaast ook goed voor het vakmanschap en ambacht van de riettelers, terwijl ook het achterliggende verhaal van de rietteelt vertelt wordt. Al die dingen komen in dit project heel mooi samen.’ In het kader van Riet uit de regio staan er komende winter nog verschillende excursies naar de rietlanden op het programma en vanaf voorjaar 2021 zal in een rondreizend locatieprogramma het achterliggende verhaal van de rietwinning worden verteld.

Het project Riet uit de regio is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel, met een bijdrage uit de subsidieregeling ‘Verhaal van Overijssel’. De deelnemende stichtingen zijn: Overijsselacademie, Monumentenwacht, Sallands Erfgoed, IJsselhoeven, Twentse Erven en Maarkels Landschap. De deelnemende riettelersverenigingen De Wieden, De Weerribben en de AVRN Oldemarkt e.o., zijn verenigd in het platform Duurzame Ambachtelijke Ondernemers in de Weerribben-Wieden.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra