Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
18 mei 2024
Agenda
Active

Strooiploeg van Guus Smit klaar voor winterse dagen

Geplaatst op: 5 februari 2021

De strooiwagens zijn aangekoppeld, er ligt 20 kuub strooizout op voorraad en de sneeuwschuivers hebben een laatste check ondergaan. Wat Guus Smit betreft kan de sneeuw wel komen.

“De gemeente belde vanmorgen al om te waarschuwen dat ik genoeg volk achter de hand moest hebben, het wordt serieus. Wat men nu voorspeld heeft, heb ik de afgelopen zeven jaar niet meegemaakt”, vertelt Smit. Het grondverzetbedrijf in Vollenhove, destijds opgericht door zijn vader, zet zich al jarenlang in om wegen tijdens winterse dagen goed begaanbaar te houden. “Schuiven en het bevoorraden van strooiwagens doen we al een jaar of dertig, sinds tien jaar strooien we ook zelf”, vertelt Smit.

“Strooier wordt je niet zomaar, daarvoor moet je een cursus volgen en een certificaat behalen. Tijdens trainingen leer je alles over het reilen en zeilen van zoutstrooien”, vertelt Smit. Tien jaar geleden behaalde hij zelf ook dat certificaat zodat hij kon beginnen met strooien. Nu doen ze dat met z’n drieën, twee mannen op de zaak van Smit hebben de cursus namelijk ook gevolgd.

Toen afgelopen week duidelijk werd dat er veel sneeuw en kou richting Nederland komt, is er veel werk verricht bij de onderneming aan De Kampen. “Het kost veel tijd, ook omdat de andere werkzaamheden gewoon doorgaan. We hebben de voorraden zout en pekelwater aangevuld. Want wat we op de weg strooien is een mengsel dat voor tweederde bestaat uit zout en voor één derde uit pekelwater. Maar de voorraad is binnen een paar dagen wel op hoor, maandag moeten we weer naar Steenwijk om nieuwe voorraad te halen.”

Het is voor Smit geen kwestie van de thermometer in de gaten houden en in de auto springen als het vriest. “Nee, de coördinator van de gemeente rijdt rondjes om polshoogte te nemen. Verder kunnen we via een programma op de telefoon bekijken hoe de conditie van de weg is, in Wanneperveen zit een meetpunt in de weg. Dat meetpunt zet de gegevens automatisch door naar die app. Als de coördinator dan een seintje geeft, kunnen we binnen 20 minuten op de aangewezen wegen en fietspaden rijden.”

Guus Smit en zijn twee collega’s zijn niet de enige die op pad gaan. “We hebben ook collega’s die sneeuwschuiven. Een geliefd baantje, iedereen vindt dat mooi. Maar als je bijvoorbeeld 16 uur non-stop moet rijden is de lol er wel vanaf. En daar lijkt het wel op aan te komen dit weekend. De smalle weggetjes zijn trouwens ook niet zo geliefd, daarvoor hebben we een heel klein trekkertje die we per aanhanger naar onder andere Kalenberg brengen. Maar over ’t algemeen is het prachtig werk om te doen. En het belangrijkste: we zijn er helemaal klaar voor.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra