Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
17 mei 2024
Agenda
Active

Karakteristieke lindebomen moeten noodgedwongen plat

Geplaatst op: 8 februari 2021

Foto: Google Streetview

Een deel van de lindebomen langs het Franse Pad en de Laan van Toutenburgh in Vollenhove zal gekapt worden. Dat meldt de Belangenvereniging Vollenhove Stad. Vanwege de conditie waarin de bomen verkeren, is het niet meer verantwoord om ze in de huidige toestand te laten staan. 

BVVS meldt: “Het zijn bomen die hier al sinds mensenheugenis staan en die het beeld in de omgeving bepalen. Onlangs is er tijdens een boomveiligheidsinspectie vastgesteld dat een groot aantal van deze bomen in slechte conditie zijn. Zo slecht zelfs dat er gevaar gaat ontstaan voor de omgeving. Deze bomen zijn dermate hol van binnen dat de stevigheid van de boom tekort schiet en dat de bomen hierdoor instabiel kunnen worden. Deze bomen moeten helaas worden gekapt.”

De overige oude bomen zullen fors gesnoeid worden. Hierbij wordt een deel van de kruin verwijderd, zodat ze weer veilig in stand kunnen worden gehouden. De belangenvereniging vult aan: “Deze kap- en snoeiwerkzaamheden zullen een zichtbaar effect gaan hebben op de omgeving. Uiteraard worden voor de gekapte bomen nieuwe lindebomen terug geplant, maar het beeld zal de komende jaren anders zijn. Voor de kap- en snoeiwerkzaamheden is inmiddels een kapvergunning aangevraagd. Eind februari begin -maart 2021 zullen deze werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Wij gaan nog met de gemeente bekijken of er nog andere mogelijkheden zijn om de stabiliteit van de bomen te garanderen. Hiermee hopen wij de werkzaamheden minder ingrijpend te laten zijn voor het straatbeeld. Maar dat er gesnoeid en gekapt gaat worden staat vast.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra