Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
18 mei 2024
Agenda
Active

Koninklijke onderscheiding voor drie inwoners van Vollenhove

Geplaatst op: 26 april 2021

Vandaag kregen, ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, twaalf inwoners van de gemeente een Koninklijke onderscheiding. Drie daarvan komen uit Vollenhove.

Burgemeester Rob Bats belde de decorandi, maandagochtend. De lintjes worden uitgereikt op woensdag 28 en donderdag 29 april in het gemeentehuis in Steenwijk.

Mevrouw M.J.A. van Stormbroek – Klappe (65) uit Vollenhove; lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Van Stormbroek (Marianne) is sinds 2005 lid van de cliëntenraad van woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove. Ze heeft de cliëntenraad destijds mede opgericht. In de cliëntenraad behartigt zij de algemene belangen van de bewoners van Nieuw Clarenberg. Ze is tevens vrijwilliger bij het woonzorgcentrum. In haar rol als secretaresse van de cliëntenraad heeft betrokkene in de afgelopen jaren een breed aantal zaken voor Nieuw Clarenberg mede mogelijk gemaakt. Zoals de aanschaf van een duofiets. Hiertoe moesten sponsoren gezocht worden. Het instellen van een klachtencommissie. Er kwam een webcam in de hal van het woonzorgcentrum. Bewoners kunnen kijken naar het wel en wee in de haven van Vollenhove, een plek die de meeste bewoners goed kennen maar er niet meer kunnen komen. Het klussen café.  Als vrijwilliger helpt mw. Van Strombroek altijd bij het “patatbakken” op de laatste zaterdag van de maand. Betrokkene heeft het idee gehad om voor de bewoners van het kleinschalig wonen een belevingstuin te realiseren. Naast het werven van sponsoren stond mw. Van Stormbroek ook letterlijk in de klei bij het ontmantelen en aanleggen van de nieuwe tuin. Tot op vandaag verzorgt zij samen met een aantal andere vrijwilligers nog steeds het onderhoud van de nieuwe tuin. Van 2000 tot 2008 was mevrouw Van Strombroek mantelzorger voor haar moeder en tante Sanne. Mevrouw Van Stormbroek zet zich al vele jaren belangeloos in voor de bewoners van Nieuw Clarenberg. Ze wordt gekenschetst als een nuchter, realistisch en doortastend cliëntenraadslid, met oog voor zaken waar het om gaat.

De heer G. van der Linde (66) uit Vollenhove, lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Van der Linde (Gerrit) is sinds 2005 lid van de cliëntenraad van woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove. Samen met mevrouw Van Stormbroek heeft hij destijds de cliënten raad opgericht. Hun beider ouders waren bewoners van Nieuw Clarenberg. De heer Van der Linde is sinds 2005 voorzitter van de cliëntenraad. Daarnaast is de heer Van der Linde ook betrokken bij diverse activiteiten als vrijwilliger. In zijn functie als voorzitter van de cliënten raad maar ook als vrijwilliger heeft de heer Van der Linde in de afgelopen jaren een breed aantal zaken voor Nieuw Clarenberg mede mogelijk gemaakt. Zoals de aanschaf van een duofiets. Hiertoe moesten sponsoren gezocht worden. Het instellen van een klachtencommissie. Een internetcafé. Er kwam een webcam in de hal van het woonzorgcentrum. Bewoners kunnen kijken naar het wel en wee in de haven van Vollenhove, een plek die de meeste bewoners goed kennen maar er niet meer kunnen komen. Het klussen café.  De heer Van der Linde is een van de initiators van het “patatbakken” op de laatste zaterdag van de maand. Hij helpt met een aantal vrijwilligers altijd mee. De heer Van der Linde heeft zich zeer sterk gemaakt voor de komst van de belevings-/beweegtuin. Hier kunnen senioren op een veilige manier in de buitenlucht bewegen maar ook ontspannen op een van de vele bankjes. Eind 2019 heeft de cliëntenraad besloten tot het oprichten van de Stichting Vrienden van Nieuw Clarenberg. De heer Van der Linde is voorzitter van deze stichting. De stichting heeft als doel om waar nodig en mogelijk initiatieven te ondersteunen die ten goede komen aan de bewoners van Nieuw Clarenberg. Deze initiatieven kunnen tot stand komen middels sponsoring of giften van (plaatselijke) ondernemers. De heer Van der Linde wordt omschreven als zeer betrokken bij het wel en wee in Nieuw Clarenberg.

Mevrouw T. Groothuis – van Dijk (67) uit Vollenhove; lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Groothuis (Tina) heeft een lange staat van dienst in het vrijwilligerswerk bij diverse organisaties. Ze is tot op de dag van vandaag actief vrijwilliger bij diverse besturen en organisaties. Mevrouw Groothuis wordt gekenschetst als iemand met inzet en toewijding. Niemand doet ooit tevergeefs een beroep op haar en wat ze aanpakt maakt ze af. Zij startte in 1973 met diverse vrijwilligers activiteiten bij de Nederlands Hervormde Kerk in Vollenhove/Sint Jansklooster. Een aantal activiteiten Zondagschool leidster, catechisatie voor jongeren in het voortgezet onderwijs. Ouderling binnen de kerkenraad en nog veel meer. Tot nu toe zet mevrouw Groothuis zich nog steeds met veel enthousiasme en bevlogenheid in voor de Nederlands Hervormde Kerk. Mevrouw Groothuis heeft een belangrijke rol gespeeld binnen het “Samen op weg” traject. Een samenwerking tussen de Nederlands Hervormde Gemeenschap en de Gereformeerde Gemeente in Vollenhove.

Mevrouw Groothuis is sinds 1998 vrijwilliger bij Woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove. Ze is daar vijf jaar lid geweest van de bewonerscommissie. Mevrouw Groothuis verzorgt wekelijks de Bijbellezing bij Nieuw Clarenberg en zorgt tevens dat er iedere week een cadeautje is voor de bewonersbingo. Betrokkene schenkt koffie en thee op de koffieochtenden die bij Nieuw Clarenberg worden georganiseerd. Vanaf 2005 neemt mevrouw Groothuis deel aan het “zorgmaatjes project” al vele jaren gaat zij eens in de 14 dagen een middag wandelen met een bewoonster uit het verzorgingstehuis. Mevrouw Groothuis wordt geroemd om haar bescheidenheid. Ze blijft liever op de achtergrond. Maar is in haar sociale vrijwilligers werk zeer actief. Mevrouw Groothuis heeft op zich in de afgelopen decennia op een bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de samenleving in Sint Jansklooster en Vollenhove. Zij heeft het verschil gemaakt.

Overige onderscheidingen Steenwijkerland: De heer P. Speelman (67) uit Blokzijl, de heer G.H. Boogmans (80) uit Steenwijk, mevrouw G. Hendriks (65) uit Giethoorn, mevrouw I.I.M. Bruins – Müller (66) uit Steenwijkerwold, de heer A. van Leuveren (77) uit Steenwijk, mevrouw M.A. van Leuveren – de Breij (75) uit Steenwijk, de heer T.H.M. Snoeren (77) uit Tuk, de heer T. Spijker (76) uit Steenwijkerwold en de heer P.S. van der Laan (88) uit Steenwijk

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra