Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
3 mei 2024
Agenda
Active

Sloophamer in voormalige Landbouwschool

Geplaatst op: 26 april 2021

Bedenker van het plan Klaas Naberman neemt de sloophamer ter hand.

Vrijdag  gaat de sloop van de voormalige Landbouwschool van start. De gebouwen aan de Monnikenweg in Sint Jansklooster moeten plaats maken voor nieuwe woningen. Klaas Naberman, bedenker van het plan, mocht symbolisch als eerste de sloophamer ter hand nemen.

De twee panden tegenover restaurant Het Wapen van Utrecht werden vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Jarenlang functioneerde de locatie als Landbouwschool voor leerlingen uit de streek. Toen de school in 1974 op haar toenmalige locatie werd opgedoekt, deed stopcontactenfabrikant Hazemeijer haar intrede in het gebouwencomplex. Dat bedrijf verhuisde naar Hengelo en zo gebeurde het dat begin jaren ’80 installatiebedrijf Boxum in de oude Landbouwschool terecht kwam. Deze firma heeft inmiddels elders onderdak gevonden en het pand bleef leeg.

Klaas Naberman, dorpscoryfee en voormalig wethouder, wist dat het pand al tien jaar leeg stond en bedacht daarop een plan. “Voor de leefbaarheid van mijn geliefde Sint Jansklooster zou het natuurlijk prachtig zijn als hier woningen kwamen, dacht ik enkele jaren geleden. Ik heb dat idee toen geopperd bij Egbert Lassche en Jaap Heetebrij, twee ondernemers hier uit het dorp met kijk op dit soort projecten”, vertelt Naberman.

Dat duo was direct enthousiast. “We hebben Evert Boxum, de eigenaar van de oude Landbouwschool, toen benaderd. Hij wilde de loods met woning verkopen toen we hem de bouwplannen voorlegden. Vorig jaar is de deal beklonken en zijn we aan de slag gegaan met het plan. Uiteindelijk komen hier zeven woningen te staan. Voornamelijk senioren zullen hier in komen, ook omdat de woningen de mogelijkheid hebben voor slapen en douchen op de begane grond. Dat het idee van Naberman goed was, bleek al snel. De makelaar noteerde meer dan honderd belangstellenden”, vertelt Lassche.

Inmiddels zijn alle woningen verkocht. De bouw gaat deze zomer van start. Binnen een jaar krijgen de nieuwe eigenaren de sleutel.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra