Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
15 mei 2024
Agenda
Active

Behoud de Bentpolder (ingezonden brief Annie Muizelaar)

Geplaatst op: 12 juni 2021

Dit is de kans om aan te geven wat U vindt van de plannen om een zonnepark in de Bentpolder te realiseren. De BVVS verspreidt op 15 juni een enquête (ook digitaal in te vullen) waarin u uw mening kunt geven over energietransitie in Vollenhove.

Hier staan een aantal redenen waarom het beoogde 11 hectare grote zonneweide geen goed idee is op die plek:

– Het uitzicht voor omwonenden, voorbijgangers en recreanten wordt ernstig verstoord. Een struikgewas er omheen plaatsen is geen oplossing, aangezien het gebied lager ligt dan de omliggende woningen en de dijk. In de winter zit er geen blad aan de struiken waardoor de panelen sowieso niet gecamoufleerd kunnen worden. Nu al is het negatieve effect te zien bij de Rioolwaterzuivering wat o.a. de weerkaatsing van de zon doet met zonnepanelen.

– Er zijn alternatieven; volgens de Zonneladder moet er eerst gekeken worden wat de mogelijkheden zijn op dak. Daarna op industriegebieden en pas als laatste mogelijkheid zon op land. Energie coöperatie Voorst tot Wieden geeft ook aan dat er nog voldoende andere mogelijkheden en plaatsen zijn waarbij de lusten en lasten echt naar de bevolking gaan (zij werken zonder winstoogmerk).

– Wat levert het zonnepark op voor de bewoners van Vollenhove? Een jaarlijkse, door de gemeente verplicht gestelde, bijdrage wat de BVVS mag besteden namens de bevolking. Wat levert het de coöperaties op? Jaarlijks 200 keer meer dan de bijdrage!

– Door de komst van een grootschalige park kan het gebeuren dat particulieren hun stroom niet kunnen terug leveren op het netwerk; grote organisaties krijgen voorrang. Wist u trouwens dat het hoogspanningsstation in Vollenhove groter wordt? Ook hiervoor wordt landbouwgrond gebruikt. Het is niet bekend of er nog meer masten bijkomen.

– In 2015 is de Visie Stadsranden Vollenhove en Blokzijl samengesteld mmv bewoners, ondernemers en recreanten. Hierin wordt duidelijk gesteld dat de open weidse karakter van de Bentpolder behouden moet blijven. Vereniging i.o. Behoud de Bentpolder wil dat deze toekomstvisie nageleefd wordt.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.geenzonneparkinvollenhove.com, ook kan de petitie nog getekend worden. De gemeente Steenwijkerland heeft nog geen beslissing gemaakt, dus uw stem telt!

Annie Muizelaar namens Vereniging i.o. Behoud de Bentpolder Vollenhove

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra