Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
18 mei 2024
Agenda
Active

Dankzij drone kan waterpolitie meer overtredingen signaleren

Geplaatst op: 3 juli 2021

De politie hield zaterdag een grootschalige controle op het water in de kop van Overijssel. Sinds dit jaar gebeurt dat ook met een drone en waterscooters. Zij helpen de reguliere politieboten bij het opsporen van watersporters die overtredingen begaan. 

De politie merkt maar al te goed dat watersporters vaart minderen zodra ze een politieboot zien aankomen. “En je hebt ook WhatsApp groepen. Als we in Zwartsluis varen, weet half Giethoorn binnen vijf minuten dat we onderweg zijn. Dan worden foto’s gemaakt van onze boot zodat iedereen op zijn hoede is en vaart kan minderen als we in de buurt zijn”, vertelt Rob, werkzaam bij de waterpolitie.

Reden genoeg dus om drones in te zetten. Ellen Prummel vertelt daarover: “Vorig jaar hebben we al gekeken of dat effectief is. Dat is gebleken en daarom zetten we de drone nu ook in rondom het water. Vandaag doen we hem onder meer de lucht in bij Zwartsluis, Belt-Schutsloot en Wanneperveen. We kunnen inzoomen om bijvoorbeeld te kijken of iemand wel een dodemanskoord draagt.” Voor dergelijke drone-activiteiten heeft de politie een speciale bus ingericht, onder meer met een televisiescherm waarop de drone-beelden live te zien zijn. Als een overtreding in beeld is, stuurt men er politie per waterscooter of boot naartoe.

Zaterdag is het gezellig druk op het water. “Grote overtredingen zien we niet. Het zijn vooral boten die te snel varen. Dat we op de drone niet continu watersporters zien die de wet overtreden, is eigenlijk erg fijn. Een teken dat men zich goed aan de regels kan houden”, stelt een agent die gespecialiseerd is in drone-vliegen.

Agent Rob deelt zaterdagmiddag enkele boetes uit: “Het doel is niet de boete, maar veiligheid op het water creëren. Als iemand even kort het gashendel opentrekt, dan houden we diegene staande en leggen we uit waarom het niet de bedoeling is. Als een schipper geruime tijd hard vaart waar dat niet is toegestaan, volgt wel een boete. Natuurlijk kunnen we niet alles door de vingers zien, maar een bon uitschrijven is niet het doel. Ik vind het prettiger om een goed gesprek te hebben met mensen waarbij ik kan uitleggen waarom sommige acties gevaarlijk zijn.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra