Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
19 mei 2024
Agenda
Active

Twintig jaar ‘Martine’: ‘Mensen helpen, dat vind ik nog steeds het leukste’

Geplaatst op: 14 januari 2022

“Mijn passie is het helpen van mensen. Dat vind ik de leukste kant van mijn vak”, vertelt Martine Knoeff van Drogisterij Martine in Vollenhove. Ze viert begin februari een bijzonder jubileum. Precies twintig jaar geleden opende ze voor het eerst de deuren van haar eigen drogisterij aan de Kerkstraat. “En er is echt nog geen dag geweest dat ik geen zin had om naar mijn werk te gaan. Nou, hooguit in januari als we moeten balansen…”, lacht ze.

Dat ze een drogisterij zou openen, is ergens toeval. Martine wilde schoonheidsspecialiste worden en werkte een tijdje in de horeca. “Toen ik daarmee stopte, zag ik een advertentie van een drogisterij in Emmeloord. Daar kon ik toen op vrijdagavond twee uur aan de slag. Al snel groeide ik door tot assistent-bedrijfsleider en haalde ik mijn diploma´s voor drogist. En toen hoorde ik dat de drogisterij aan de Kerkstraat te koop stond…”

De rest is geschiedenis. Drogisterij Martine is niet meer weg te denken uit Vollenhove en zelf heeft ze ook nooit spijt gehad van haar stap. “Nee, dit is een prachtig vak. Het mooiste vind ik dat je mensen kunt helpen met goed advies. Of ze nou komen voor een huidverzorgingsproduct of slaapproblemen of pijnklachten. Niks mooier dan dat iemand later komt vertellen dat hij zich veel beter voelt. De waarde van ons vak blijkt ook tijdens de coronapandemie. Omdat we een vitaal beroep zijn, mochten we open blijven. Zo konden we klanten met gezondheidsvragen helpen of mensen die nog niet bij de dokter terecht konden.”

Ondanks dat het assortiment steeds verder verbreed is, blijft de functie binnen de regio Vollenhove belangrijk. “Mensen waarderen het advies en komen daarvoor speciaal naar de winkel. Ze hechten echt waarde aan onze mening. Dat contact is superleuk, al ga ik natuurlijk niet op de stoel van een huisarts zitten. Als ik iets niet vertrouw, adviseer ik mensen om direct naar de dokter te gaan”, vertelt Martine. Toch heeft zij samen met collega’s Elvira en Tessa veel expertise in huis. “We volgen voortdurend vakopleidingen en andere studies. Alle drie zijn we bijvoorbeeld gediplomeerd schoonheidsspecialiste en zelf ben ik pedicure en visagiste. Momenteel volg ik een studie orthomoleculaire suppletie. En Tessa is bezig met de opleiding assistent-drogist.”

Martine is niet aangesloten bij een keten. Daardoor kan ze nog beter inspelen op de wensen van de klant en zich onderscheiden met het assortiment. “Bij ons vind je alles wat je ook in de stad kunt kopen, maar daarnaast hebben we merken die niet overal in de schappen liggen. Goede voorbeelden zijn de huidverzorgingsproducten van Janzen of Treatments en de voedingssupplementen van Solgar. Dat is een Amerikaans merk met een eigen filosofie en hoogwaardige producten.”

Naast de drogistartikelen, beautyproducten en PRFM (topparfum in bijvulbare flesjes) breidde Martine haar assortiment uit met producten die elders in Vollenhove niet te koop zijn, zoals speelgoed. Daarvoor is ook alle ruimte in de zaak aan de Molenberg waar ze zeven jaar terug naartoe verhuisde. “Echt, wat gaat dat snel he…Deze locatie is heel goed. Volop parkeerruimte en dichtbij de supermarkten en andere winkels. Ook daardoor is het winkelbezoek veranderd: klanten kwamen vroeger één keer in de maand langs en kochten dan een voorraad, terwijl ze nu bij wijze van spreken twee keer in de week voor één product komen.”

En dan is er nog de concurrentie van het internet. Mensen kiezen snel voor het gemak van online shoppen. “Samen met de groothandel sprongen we daarop in met www.bewustwinkelen.nl. Daarop vind je een enorm assortiment: je bestelt online en haalt het product bij ons op. Toch kopen veel mensen liever in de winkel. Juist vanwege het goede advies en onze service. Dat merkten we in feestmaand december ook. Wij besteedden veel tijd aan het mooi inpakken van cadeaus. Klanten waarderen dat en kopen daarom graag in de winkel.”

Martine viert het jubileum op 1 en 2 februari. “Dan maken we er twee gezellige dagen van met leuke activiteiten. Volg ons op Facebook en Instagram, dan blijf je op de hoogte van het programma.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

Contour

Leistra