Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
28 april 2024
Agenda
Active

Wie helpt wilgen knotten in De Wieden?

Geplaatst op: 17 februari 2022

Boswachters in De Wieden kunnen op 25 februari, 4 en 11 maart helpende handen gebruiken bij het knotten van wilgen. Men start bij de Ronduite aan de Veneweg 253 tussen Sint Jansklooster en Wanneperveen. 

Belangstellenden gaan tussen 09.30 en 14.00 uur aan de slag met het zagen. “Naar nieuwe inzichten zagen we alleen de dikkere takken met een handzaag weg en laten de rest ongemoeid. Zo blijven meer sapstromen achter, waardoor de boom zich sneller herstelt en eerder in blad raakt”, vertelt Erica Slagter namens Natuurmonumenten.

Hoewel de nieuwe manier van knotten esthetisch gezien de gemoederen nogal bezighoudt, zijn voor vroeg vliegende insecten, zoals hommels en honingbijen, de vroege wilgenkatjes een bron van voeding. Naast dat er maar liefst 450 insectensoorten verbonden zijn aan een wilg, biedt deze onderdak aan vogels, planten, mossen, paddenstoelen en andere organismen.

Per keer kunnen vijf mensen meedoen. Natuurmonumenten zorgt voor werkhandschoenen, gereedschap en koffie. Men dient zelf laarzen en een lunch mee te nemen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra