Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
18 mei 2024
Agenda
Active

Wandelexcursie in Sint Jansklooster over otters

Geplaatst op: 22 februari 2022

Wie nieuwsgierig is naar de leefwijze en de sporen van otters kan op zaterdag 5 maart mee op excursie met Natuurmonumenten. De kans is klein dat een otter zich overdag laat zien, maar toch staat de middag wel compleet in het teken van dit dier.

“Je leert van alles over dit grote zoogdier, dat van kop tot staart 1 -1,2 meter lang is. De gids vertelt over voedsel en gedrag van de otter. Je hoort over zijn bijzondere comeback en wat er nodig was voor de otters weer uitgezet konden worden. Kijkend door de ogen van de otter, zie je in de rietkragen fijne slaapplaatsen en geschikte plekken om aan land te gaan. Ook de markering van territoria met spraints (otterpoep) laat zich goed herkennen”, vertelt Lida Blok namens Natuurmonumenten.

De otters zijn in 2002 in De Wieden uitgezet. Dat is nu 20 jaar geleden en de otters hebben het erg naar hun zin in dit leefgebied. In Nationaal Park Weerribben-Wieden leven nu naar schatting ruim 100 otters.

“Trek vooral je laarzen aan, want de excursie loopt over het zeer drassige moeraspad met trekpontjes. Vanwege het op- en afstappen van de trekpontjes en het zeer drassige terrein is het van belang om goed ter been te zijn. Voor wie meer wil weten over de otter en sporen van otters, is dit een leuke leerzame excursie. De otters zelf doen pas ’s avonds hun ogen weer open, je ziet alleen hun sporen”, zegt Blok.

Startpunt is bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Klik hier voor meer info.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra