Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
9 december 2023
Agenda
Active

Geur van gerookte paling dwarrelt door Vollenhove

Geplaatst op: 21 mei 2022

Het was zaterdag druk op het Hollandse Plein bij café de Doppe. Het terras en de omliggende ruimet stond bol van de activiteiten, maar vooral vol met heerlijke rook. Een tiental palingrokers uit de wijde omtrek van Vollenhove hadden zich ingeschreven voor deze jaarlijkse palingrookwedstrijd

Met grote precisie werden de ovens volgehangen met heerlijk uitziende IJsselmeerpaling, waarna onderin de oven de vlam in de houtblokken ging. Ieder gebruikt daarvoor zijn eigen soort hout waardoor de smaak van de paling door de specifieke houtrook een heel eigen karakter gaat krijgen. Heel veel toeschouwers kwamen op het schouwspel af en het was een lust voor het oog om de typische palingrokers aan het werk te zien. “We doen het natuurlijk voor de wedstrijd maar het meedoen is evenzo belangrijk”, vertelde een van hen. En inderdaad, de gezelligheid straalde van het terras bij de Doppe af. En, niet onbelangrijk, je kon natuurlijk ook de eindproducten proeven onder het genot van wat gerstrijk nat.

Na het roken volgde de jurering. Smaak was daarbij het belangrijkste onderdeel. Maar ook de gaarheid, de kleur en het zoutgehalte waren belangrijke onderdelen van de beoordeling. Klaas Slagter bleek de beste roker van Vollenhove te zijn. Een geslaagde palingrokerij voor veel belangstellenden. Onder het motto: samen zorgen voor gezelligheid.

Rob van der Spek

Gepubliceerd door Robert Jansema
Leistra