Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
28 april 2024
Agenda
Active

Eben Haëzer-klas van 1958 haalt herinneringen op tijdens reünie

Geplaatst op: 30 september 2022

Toen waren ze 7, nu zijn ze 70: de klas die in 1958 van start ging op de Eben Haezer van Kadoelen. Vandaag zagen ze elkaar na decennia weer terug in Sint Jansklooster vanwege een reünie. Oude verhalen werden opgerakeld en oude gebruiken van stal gehaald. 

“Nee, het is niet de eerste keer dat we dit doen. Twintig jaar geleden hebben we de klas ook bij elkaar gehad’, zegt Piet Apperlo. Hij zat van 1958 tot en met 1964 in de klas bij 17 anderen die momenteel allemaal nog leven. Sterker nog: zelfs juf Dicky Hoksbergen kon er nog bij zijn met haar 85 jaar. Van de 18 leerlingen hebben er 13 senioren gehoor gegeven aan de uitnodiging van de reünie. Allemaal genoten ze zichtbaar van elkaars aanwezigheid.

Ongeveer 8 wonen er nog in de directe omgeving van Sint Jansklooster. “Sommigen konden we opsporen dankzij familie die hier nog in de omgeving woont. Eén oud-klasgenoot woont momenteel in Canada. Hij stuurde ons vanmorgen nog een mailtje”, zegt Piet. Om de sfeer van de vrijgemaakte school weer te ervaren, heeft de groep vrijdagmiddag niet alleen een uitstapje naar de molen op het programma staan. Ook gaan ze met elkaar zingen in de kerk die naast de school staat. “Op de berijming van 1773, net als vroeger”, zegt Apperlo. “Niet op hele noten hoor, dat was toen al niet meer het geval in de klas”, lacht hij.

Een tafel met heren haalt herinneringen op aan het beruchte kolenhok. Wie één van de drie onderwijzers van de school tegen zich in het harnas joeg, kon afkoelen in het kolenhok. “Of in de hoek staan, met je neus tegen de muur”, weet een ander zich te herinneren. Ondanks de ouderwetse straffen, hebben de meesten vooral goede herinneringen aan het onderwijs op Kadoelen. De enorme kastagneboom op het plein en de buitenlessen bij ’t berghuusie kan iedereen zich nog makkelijk voor de geest halen. Na het middagprogramma volgde een gezellig buffet. Daar werd nog lang nagepraat over het Klooster van welleer.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra