Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
26 april 2024
Agenda
Active

Hoe ontstond het landschap rondom Vollenhove?

Geplaatst op: 11 oktober 2022

Een oude tekening van Toutenburg Vollenhove

In het Stadsmuseum in Vollenhove wordt dinsdag 18 oktober een lezing gehouden door Henk de Zeeuw met als onderwerp ‘het ontstaan van het Vollenhove omringende landschap’.

Vele krachten hebben het landschap in de regio vormgegeven en een aantal daarvan zullen in deze presentatie de revue passeren: de vroege ontginningen voor de landbouw, de rol van de bisschop en zijn ridders, de verveningen, het ontstaan van de Wieden, de rietteelt, het ontstaan van de polders en waterschap, werkverschaffing en herontginning, van gemengd bedrijf naar melkveehouderij, ruilverkaveling, intensivering van de landbouw, het ontstaan van de natuurparken.

Na de pauze heeft hij het Over de ontwikkeling van de boerderijen in Land Veno: hij laat de ontwikkeling zien van de boerderijen in deze regio van het primitieve woon-stal huis waar mensen en vee in één ruimte woonden in het jaar 900 tot de moderne ligboxenstal met apart woonhuis met alle voorzieningen in onze tijd. Henk de Zeeuw laat zien hoe de boerderij en het wonen steeds werden aangepast aan de veranderingen in het landbouwbedrijf en de veranderende normen (en middelen) ten aanzien van het wonen. Hij bekijkt ook hoe in de tijd verschillende type boerderijen zijn ontstaan (klein met bultrug, groot met dubbele baanders, met een dwarsvoorhuis, met hoger opgetrokken voorhuis, en dergelijke).

De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur met halverwege een pauze. Entree  € 5 (inclusief een kop koffie of thee). Zie ook www.chcvollenhove.nl en het blad Kondschap van september.

Aanmelden is verplicht vanwege de beperkte ruimte, via reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren op tel. 0527-244413, of mondeling aan de balie van het Stadsmuseum, Bisschopstraat 36 in Vollenhove.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra