Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
19 mei 2024
Agenda
Active

CPB trekt college aan jasje over woningbouw in Klooster

Geplaatst op: 20 december 2022

Enkele dagen geleden ontvingen we opnieuw een brief van ‘de jeugd van Sint-Jansklooster’ waarin zij concreet vragen naar de mogelijkheden voor woningbouw in Sint-Jansklooster. 

Een meer dan begrijpelijke vraag van jongeren die graag zelfstandig willen gaan wonen en geen betaalbare woning kunnen vinden. En nog begrijpelijker als je om je heen jongeren ziet vertrekken omdat de kans op een woning eerder vervaagd dan realiteit wordt. Deze jeugd realiseert zich wat dit echt betekent voor het verenigingsleven van Sint Jansklooster en voor de enorme gemeenschapszin die het Corso Sint Jansklooster tot werelderfgoed heeft gemaakt. Dit willen ze niet verloren laten gaan.

Op 19 oktober jl. heeft ‘de jeugd van Sint-Jansklooster’ een dringende oproep gedaan aan College en gemeenteraad om duidelijkheid te geven over het tijdspad voor woningbouw in de kernen waarvan beloofd was om dit rond de zomer van 2022 te presenteren. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de bestemmingsplanprocedure voor de locatie Molenkamp IV in Sint-Jansklooster. De diverse redenen die de gemeente noemt waarom zij niet in staat is om de bestemmingsplanprocedure voor 2028 te starten worden niet begrepen door ‘de jeugd van Sint- Jansklooster’. Maar hun noodkreet is luid en duidelijk! Wanneer is Sint-Jansklooster aan de beurt? Hoelang moet de jeugd nog wachten om uit huis te kunnen? Hoeveel jonge gezinnen en stellen moeten Sint-Jansklooster nog verlaten voordat de gemeente daadwerkelijk actie gaat ondernemen?

En de strekking van de vorige week ontvangen brief is gelijk aan de brief van 19 oktober. Ze zijn blij dat Wetland Wonen op 11 januari a.s. de plannen voor starters presenteert voor het sinds 2021 braakliggende terrein in Sint-Jansklooster. Maar gezien het sterk groeiende aantal woningzoekenden is het aantal op deze locatie te realiseren woningen een druppel op een gloeiende plaat. Er wordt gevraagd om door te pakken omdat er nog véél meer jongeren in Sint-Jansklooster op zoek zijn naar een woning. Daarnaast vragen ze naar de échte reden waarom de bestemmingsplanprocedure voor Molenkamp IV niet voor 2028 kan starten en als fractie CPB willen wij ook graag weten of de in de brief gedane suggestie over de verplichting tot nabetaling waar is.

Wij hebben de volgende vragen aan het College:

Rust er op het perceel Molenkampen IV enige verplichting tot nabetaling wanneer – voor een in de overeenkomst bepaalde datum – de bestemming gewijzigd wordt?

Zo ja, wat houdt deze verplichting tot nabetaling in?

Indien u op de kortst mogelijke termijn de bestemmingsplanprocedure voor Molenkamp IV

zou gaan opstarten, wanneer kunnen de kavels voor deze locatie dan in de verkoop?

In afwachting van uw beantwoording.

Namens de fractie CPB

Ronnie Lassche en Tilko Gernaat

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra