Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
26 april 2024
Agenda
Active

Oudejaarshuisjes na 50 jaar niet meer te vinden aan de haven

Geplaatst op: 27 december 2022

Foto: Nick van Dokkumburg

Meer dan 15 keten staan sinds dit weekend achter zalencentrum De Burght. Nooit eerder stonden er zoveel oudejaarshuisjes op die plek. Dat komt omdat de keten die normaliter aan de haven stonden, dit jaar verplaatst zijn naar de parkeerplaats achter de Burght.

Dat was voor de gemeente beter te handhaven. Daarnaast kunnen jongeren makkelijker bij elkaar op bezoek. Daarmee gaat wel een stukje traditie verloren. Want dat wil zeggen dat er na vijftig jaar een eind komt aan de traditie aan de haven. Tot de jaren ’50 hadden visserlui een klein huisje aan de haven in Vollenhove. In de jaren ’70 trokken jongeren uit Vollenhove rond de jaarwisseling in de onbewoonbare huisjes. De laatste week van het jaar werden kacheltjes, oude meubels en stukken tapijt naar de voormalige vissershuisjes gebracht. Hier werden de laatste avonden van het oude jaar doorgebracht, in combinatie een borrel en een hapje.

Toen de hokjes onbruikbaar waren geworden, werden stacaravans en oude bouwketen aangeschaft als opvolger van het vissershuisje. De traditie waaide destijds over naar de omliggende kernen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra