Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
29 april 2024
Agenda
Active

Inwoner Vollenhove wil dat Royal Huisman stopt met uitbreiding

Geplaatst op: 23 februari 2023

Moet Royal Huisman stoppen met de uitbreiding van één van hun vier bestaande loodsen? Wel als het ligt aan een inwoner van Vollenhove. Hij stapte naar de bestuursrechter om in de hoop de bouw stil te leggen: “Ik heb niets tegen Royal Huisman, maar wil zorgdragen voor mijn leefomgeving.”

De scheepsbouwer aan de rand van Vollenhove heeft momenteel vier loodsen. Daarvan wordt er momenteel één met ongeveer 15 meter verlengd in de richting van Blokzijl. Volgens het bedrijf is dat nodig omdat er een jacht wordt gebouwd van 85 meter, terwijl in het verleden enkel zeil- en motorjachten werden gebouwd tot een lengte van 80 meter. De benodigde vergunningen en papieren rolden binnen, waarna de eerste heipalen de grond in werden gestampt. De zaak staat los van plannen om het zwembad te laten verkassen voor nog verdere uitbreiding. In dit geval wil Huisman alleen een stuk bij een loods aanbouwen.

De bezwaarmaker, die een ruime 200 meter bij de werf vandaan woont, wil echter een bouwstop: “De productie bij Huisman gaat verder omhoog, dat wil zeggen dat er meer fijnstof wordt uitgestoten en het bedrijf meer gevaarlijke stoffen gaat afvoeren. De habitat- en stikstofwet had hiernaast gelegd moeten worden, ook met het oog op de karekiet die in de omgeving van de scheepswerf leeft.”

Volgens Huismans’ advocaat Stijn Boot is het niet juist dat de werf meer gaat uitstoten: “De productie gaat namelijk niet omhoog. Het is niet zo dat er meer schepen gebouwd gaan worden of er meer spuiters in de loods aan het werk gaan. De uitstoot blijft dus gelijk. De bezwaarmaker beroept zich op aannames.”

De gemeente Steenwijkerland concludeerde ook dat de vergunning terecht is verleend: “De omgevingsdienst heeft onderzoek gedaan. Daaruit blijkt ook dat er geen toename is van milieubelasting.” De rechter vroeg de bezwaarmaker vervolgens om te concretiseren wat de daadwerkelijke problemen zijn van de uitbreiding: “Het is heel lastig voor mij om te concluderen wat de daadwerkelijke gevolgen zijn van de uitbreiding. Maar ik wil zorgdragen voor mijn leefomgeving. Voor mij mist de afvalstoffenbalans.”

Advocaat Stijn Boot bleef bij zijn punt: “Er is al onderzoek gedaan. Huisman gaat niet meer uitstoten zodra de loods groter is. Meneer zal met een tegenonderzoek moeten komen, als hij van mening is dat dit wél het geval is.” Dat tegenonderzoek is er niet. De bestuursrechter doet komende week uitspraak.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra