Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
26 april 2024
Agenda
Active

Albert Weijs winnaar Maestro 2023 Sint Jansklooster

Geplaatst op: 7 maart 2023

De wedstrijd ‘Wie is de beste dirigent’ is afgelopen zaterdagavond een daverend succes gebleken. In dorpshuis de Sint Janskamp streden de vier dirigenten: Engel Sinke, René Kuijpers, Albert Weijs en Roeleke Ziel in samenwerking met de christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria Sint Jansklooster om die felbegeerde titel Maestro en de bijbehorende beker.

Na weken van intensieve repetities met de malletband en de fanfare lieten de vier bekende Kloosterlingen voor een afgeladen zaal zien dat musiceren en dirigeren veel plezier kan opleveren. Om beurten dirigeerden ze op gedreven wijze de ingestudeerde muziekstukken. Presentator Rienco Bovendeur praatte de avond met veel humor aan elkaar. Het publiek genoot van de verschillende dirigentenstijlen. Zo dirigeerde Roeleke ook met haar ene enkelgewricht, torende René boven het orkest uit en had veel armbreedte, maakte Engel gebruik van een bijzonder schema en kwam Albert met billentikker en verfkwasten als dirigeerstokje op het podium.

Maar hoe gedreven ook, Engel en Albert verloren beide tijdens het dirigeren dit zo belangrijke stokje dat midden in het orkest terecht kwam. Albert had echter nog drie extra verfkwastjes in zijn binnenzakje zitten. Dit leverde veel hilariteit op bij het publiek. Na de eerste ronde met de vier dirigenten gingen Engel Sinke en Albert Weijs door naar de spannende en allesbeslissende finale waarin ze beiden dezelfde mars moest dirigeren. Na het overleg van de vakjury, bestaande uit de dirigenten Wilfred Grootenhuis (fanfare) en Marinus Schoonewelle (malletband), aangevuld met de winnaar van de vorige editie Ap Mooiweer, viel de beslissing ten gunste uit voor Albert Weijs.

Ook het publiek werd bij de telling betrokken. Jurylid Grootenhuis vertelde dat het niet gemakkelijk geweest was om een winnaar te kiezen. ‘Een rondspringende dirigent met verfkwasten tegenover een zeer invoelend en rust uitstralende dirigent, twee uitersten, kies daar maar eens uit’, aldus Grootenhuis. Albert kreeg door Ap Mooiweer een bijzondere beker uitgereikt (door Weijs zelf ontworpen) en alle dirigenten kregen een certificaat als verdienste voor hun bekwame dirigeren van Soli Deo Gloria. Voor een foto impressie zie www.sdgsintjansklooster.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra