Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
26 april 2024
Agenda
Active

Veno kan tevreden terugblikken op lustrum-editie ‘Typisch’

Geplaatst op: 30 mei 2023

Goed weer, een programma waar iedereen zich in kan vinden én uiteindelijk géén tekort aan vrijwilligers. Die positieve punten zorgden volgens voorzitter Jan Bernhard Visscher voor een geslaagde vijfde editie van ’Typisch Vollenhove’, de opvolger van de in het verleden gehouden Havendagen.

Het vierdaagse evenement hing dit voorjaar aan een zijden draadje. Net zoals bij tal van andere stichtingen en verenigingen is het vinden van vrijwilligers geen eenvoudige opgave. Het bestuur bestaat uit twee leden waardoor voorzitter Visscher zelf vrije dagen op moest nemen om sponsoren te gaan charteren. Niet ideaal, erkent hij. Toch kwam het niet zover dat de vijfde editie ook de laatste editie zou worden. “We hebben namelijk oud-bestuursleden voormalige vrijwilligers gevraagd om dit jaar te komen helpen. Dat wilden ze graag doen. Verder was slager Barry Heetebrij bereid om ons te helpen met het organiseren van de markt. Een groepje leden van de voetbalvereniging meldde zich afgelopen week ook bij ons met de vraag of ze konden helpen. Zij hebben hekken geplaatst, opgeruimd en gezorgd dat het verkeer in goede banen werd geleid”, blikt Visscher terug. “Dat is de kracht van Vollenhove, als er iets moet gebeuren zetten we samen de schouders er onder.”

Typisch is geen enorme publiekstrekker waar tienduizenden mensen uit de wijde omgeving naartoe komen, maar dat hoeft ook niet. “Vier dagen gezelligheid, dat moet het hoogtepunt zijn”, vertelt Visscher terwijl maandagmiddag de muziekbingo gaande is. “Vooral op zaterdag en zondag merkten we dat er veel publiek van buitenaf naar Vollenhove kwam. Daarnaast vinden we het belangrijk om dingen te organiseren voor jong én oud”, vult Visscher aan. Dat is zeker gelukt bij Typisch. Er waren wandel- fiets- en speurtochten, liefhebbers konden naar de kermis, de Havenfair trok veel bezoek en ook de (oudere) jeugd kon zich prima vermaken met live-muziek op het Kerkplein. Op zondagmiddag werd het drukbezochte Wine&Bites Festival gehouden, maar wie liever ‘het geestelijke voedsel’ tot zich nam kon terecht in de Grote Kerk voor een kerkdienst die de gezamenlijke kerken van Vollenhove organiseerden.

Maandag werd het traditionele Pinksterrijden gehouden in Vollenhove. Vroeger werd dat in honderden Nederlandse dorpen gevierd, nu nog slechts in een paar kernen. Het Pinksterrijden is terug te voeren tot vele eeuwen geleden, toen men in het voorjaar in een zogeheten ommegang, vruchtbaarheid over het gewas ging afsmeken. Tegenwoordig is het een vrolijke optocht van platte wagens met daarop de plaatselijke basisschooljeugd. Voor de senioren uit Vollenhove werd maandag een touringcar geregeld. Zij konden op deze manier aansluiten bij het Pinksterrijden en in gedachten terugdenken aan de dagen van weleer waarbij ze zelf als kleine koter over ’t Land Veno reden met paard en wagen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra