Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
2 mei 2024
Agenda
Active

Expositie Kerstgroepen in Stadsmuseum Vollenhove

Geplaatst op: 2 december 2023

(Ingezonden) 2023 is een bijzonder jaar in de geschiedenis van de kerststal. Het is dit jaar precies 800 jaar geleden dat de monnik Franciscus van Assisi in Italië de eerste levende kerststal heeft opgezet. Deze monnik was helemaal vol van de verhalen rondom de geboorte van Christus. Hij trok zich het lot en de omstandigheden waarin Jezus is geboren erg aan. Hij besloot het leed zichtbaar te maken voor eenieder.

In 1223 liet Franciscus midden in de bossen van Greccio een stal bouwen. Hij zorgde voor een ezel en een os, vroeg een boer en boerin uit het dorp om Jozef en Maria uit te beelden en legde een klein kindje in een voerbak. Zo voegde hij dit alles tezamen tot een levende kerststal; de kerststal in zijn huidige vorm was geboren

De titel van de kerstgroepen-expositie in het Stadsmuseum in Vollenhove is “De Kerstgroep, grenzeloos mooi”. Van 9 december 2023 tot en met 7 januari 2024 kan men genieten van deze sfeervolle kerstgroepententoonstelling in het Stadsmuseum te Vollenhove. Deze expositie bestaat uit een paar honderd groepen en groepjes kerststallen van een klassieke tot een moderne stijl, welke zijn gemaakt van vele diverse materialen. Hier is te zien hoe het aloude kerstverhaal overal ter wereld op verschillende manieren wordt uitgebeeld. Er zijn dan ook sfeervolle kerstgroepen te zien vanuit vele landen.

De kerstgroepen zijn dit jaar afkomstig uit de collectie van Karin de Wit uit Amersfoort en van Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel. Zij verzamelen al jaren en zijn lid van de vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep Nederland’.

Bewoners in de binnenstad van Vollenhove zullen hun kerststallen en kerstversieringen weer achter de ramen plaatsen, dit zorgt voor een sfeervolle aanblik van de binnenstad, waardoor Vollenhove evenals voorgaande jaren ‘kerststallen-stad’ wordt.

Een bezoek aan Vollenhove en het stadsmuseum is in deze periode zeker de moeite waard en een leuk uitje in de kerstvakantie. Naast koffie en thee met iets lekkers is er ook chocolademelk, tosti en soep te verkrijgen. Voor de kinderen is er een fotospeurtocht.

Van 9 december 2023 t/m 7 januari 2024 is het Stadsmuseum dagelijks geopend. (Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten, Tweede Kerstdag geopend). Openingstijden: 13.00 uur tot 17.00 uur (dagelijks)

Meer info over tickets: www.chcvollenhove.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra