Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
16 mei 2024
Agenda
Active

Dorpshuis begint het jaar dankzij de Rabobank met een mooie meevaller

Geplaatst op: 5 januari 2024

Dorpshuis Sint Janskamp is het jaar met een mooie meevaller begonnen. Jelly Buitenkamp van de Rabobank overhandigde het bestuur donderdagmiddag een cheque van 5000 euro. Dat gaat in een potje waarmee de verduurzaming van het dorpshuis in Sint Jansklooster wordt gefinancierd.

“Isolatie, mogelijk zonnepanelen en een betere klimaatbeheersing”, zegt voorzitter Jan van Beekhuizen over de plannen waaraan het dorpshuis dit jaar wil begonnen. “We willen bijvoorbeeld alle ruimtes ook apart kunnen verwarmen, zonder dat je meteen voor het hele gebouw moet gaan stoken”, legt Van Beekhuizen uit.

En zo’n plan past perfect binnen de actie van de Rabobank. De voormalige Boerenleenbank bestaat 125 jaar en ondersteunt daarom in alle regio’s van Nederland verenigingen en organisaties die werken aan duurzaamheid. Daarvoor is in elke streek 125.000 euro beschikbaar en daarvan gaat dus een mooi bedrag naar Sint Janskamp. “Jullie hebben een heel goed onderbouwd plan. Mooi ook dat jullie met zoveel vrijwilligers werken”, vindt Buitenkamp.

Veel vrijwilligers

Want meer dan zestig mensen hebben een functie binnen het dorpshuis. Zij helpen daarmee het lokale verenigingsleven. Veel verenigingen en organisaties hebben een plekje binnen Sint Janskamp. Van muziekvereniging Soli deo Gloria tot het bloedprikuurtje van Isala. “We vormen het kloppende hart van het dorp. Veel mensen dragen dit gebouw een warm hart toe. Dat zie je ook aan de meer dan vierhonderd donateurs die ons financieel steunen.”

Jongere doelgroepen

Het bestuur merkt wel dat het dorpshuis meer leeft bij de wat oudere dorpelingen. Naast verduurzamen is het bereiken van de jongere doelgroepen daarom ook een doelstelling, zegt secretaris Kirsten ten Napel. “Je moet zorgen dat je aantrekkelijk blijft voor zoveel mogelijk mensen. Daarom hebben we vorig jaar bijvoorbeeld ons meubilair vernieuwd. We merken nu al dat we meer aanvragen krijgen voor feestjes en bijeenkomsten. En we denken na over activiteiten voor de jongere inwoners, zoals bijvoorbeeld een pubquiz.”

Technische mensen

Buiten die wens gaat het goed met het dorpshuis, zegt penningmeester Jan Landsaat. Dankzij donateurs, subsidies, gebruikers en andere bijdrages ziet zijn administratie er gezond uit. “Maar de plannen waarmee we dit jaar willen beginnen, kosten ook veel geld. Nieuwe donateurs zijn daarom altijd welkom. En dat geldt ook voor vrijwilligers. We hopen veel werkzaamheden voor onze eigen rekening te nemen. En daarvoor kunnen we zeker mensen met technische kennis en vaardigheden gebruiken.”

Zestig jaar

Daarmee krijgt het dorpshuis dan weer een nieuwe toekomst. En dat met ondertussen precies zestig jaar geschiedenis in de bagage, zegt bestuurslid Bertus Smit. Hij haalt er een plaquette bij die gemaakt is tijdens de opening in 1964. Daarop staan ook de initiatiefnemers voor wat dan nog ‘dorpscentrum Vollenhove’ heet. “De laatste is onlangs overleden…”, zegt Smit. “Maar na zoveel tijd is dit dorpshuis, wat daarvoor een gymzaal was, niet meer weg te denken uit Sint Jansklooster.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra