Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
21 mei 2024
Agenda
Active

Boswachters tellen stuk meer vleermuizen in Sint Jansklooster

Geplaatst op: 16 januari 2024

foto: Natuurmonumenten

Ieder jaar tellen boswachters de vleermuizen die overwinteren in de hiervoor speciaal ingerichte vleermuiskelder. De vleermuiskelder in Sint Jansklooster werd door waterleidingbedrijf Vitens in 1998 opgeleverd en aangepast voor de vleermuizen. Waar in 2023 nog 79 vleermuizen werden geteld, waren dat er dinsdag 132.

Vleermuizen houden ervan zich lekker tussen de stenen te kunnen nestelen en daarom zijn er stenen tegen de bovenkant van deze kelder aan gemetseld. Vanaf 2004 werden de eerste vleermuizen gespot in de kelder en vanaf die periode tellen we jaarlijks in januari het aantal vleermuizen dat de kelder gebruikt om te overwinteren.

Tijdens de winterslaap verplaatsen de vleermuizen zich minimaal, daarom is dit het ideale moment om tellingen uit te voeren. “Onze boswachters gingen samen met een collega van Vitens op pad en opende de zware deur met invliegopening, altijd een spannend moment”, meldt Natuurmonumenten.

Bij binnenkomst werden de boswachters blij verrast met een groot aantal ‘trossen’ franjestaarten. De franjestaart  is een middelgrote vleermuis met een gewicht van 5-12 gram.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra