Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
29 april 2024
Agenda
Active

Helpende handen gezocht voor grote schoonmaak Weerribben-Wieden

Geplaatst op: 23 februari 2024

Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden houden zaterdag 23 maar een grote opschoonactie. Het doel is het Nationaal Park zo goed als zwerfafval vrij te maken. Het werkgebied van het Nationaal Park is namelijk groter dan alleen het natuurgebied en neemt ook de omliggende randen, dorpen en steden mee. Samen met enthousiaste bewoners gaan ze zoveel mogelijk afval opruimen. Jaarlijks belandt er nog zo´n 50 miljoen kilo in de natuur. En dat is slecht voor de natuur én de mens. Met deze actie wordt niet alleen opgeruimd, maar ook aandacht gevraagd voor dit probleem.

“In een schone omgeving is het prettiger wonen, werken en recreëren. Vele soorten afval blijven lang liggen. Sommigen zelfs voor altijd. Een bananenschil kan wel één tot drie jaar overleven in de natuur. Kauwgom doet er minstens twintig jaar over. Sigarettenpeuken en petflessen vergaan niet. Dit is een probleem, want die niet-natuurlijke materialen worden piepkleine deeltjes. Die komen terecht in de bodem en in het water. Uiteindelijk belanden ze op ons bord. Daarom is het verminderen van afval zo belangrijk. Zowel voor de natuur als voor de mens”, vertelt initiatiefneemster Grietje Bakker.

Tijdens de vorige schoonmaakactie met ‘World Cleanup Day’ zijn al grote resultaten behaald. Jong en oud hielp mee. Zo was het naast nuttig, vooral ook een gezellige ochtend. Er zijn tientallen zakken afval gevuld, maar ook emmers en zelfs een boodschappenmandje opgevist. Daarnaast werden er veel blikjes, lege flessen, snoep- , drank- en ijsverpakkingen gevonden.

“De grote opschoonacties vinden plaats in Ossenzijl en Giethoorn. Hier gaan we zaterdag 23 maart op het water en het land zoveel mogelijk afval verzamelen. Vanaf begin maart kun je je aanmelden via de site“, aldus Bakker.

Wil je liever in je eigen buurt aan de slag? Sluit je aan bij één van de zwerfvuilteams van Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Stuur een mail naar info@dzst.nl en je wordt in contact gebracht met één van de teams in Steenwijkerland. Of er wordt een nieuw team opgezet. Je krijgt handige opruimsets inclusief grijpers, handschoenen, hesjes en vuilniszakken in bruikleen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra